Фото: Грант Шаппс / соцмережа Х (Twitter)

Очільник міноборони Британії раптово скасував поїздку до Одеси: ЗМІ назвали причину

Міністр оборони Британії Грант Шаппс під час візиту до України був змушений відмовитися від поїздки до Одеси на Півдні України через російську ракетну загрозу.

Про це повідомляє The Guardian. За даними джерела, міністр оборони перервав візит після того, як британська розвідка попередила його, що росіянам стало відомо про його плани поїздки.

Коли минулого тижня він летів у Польщу з британських ВПС Нортхолт, його повідомили про те, що бронетанковий конвой, в якому перебували президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, ледве уникнув російського ракетного удару під час відвідин портового міста 6 березня. Ця новина підвищила рівень загрози безпеці Шаппса із суттєвого до критичного, повідомляє газета Sunday Times, яка мала доступ до делегації.

Шапс у супроводі начальника штабу оборони адмірала сера Тоні Радакіна та невеликої групи британських чиновників нічним поїздом після візиту Польщі прибув до Києва 7 березня для переговорів із Зеленським та високопоставленими членами його військової адміністрації. Проте заплановану подальшу поїздку до Одеси було скасовано після того, як дані розвідки показали, що Кремль знав про це, згідно з повідомленням Sunday Times.

"Путін показав себе безрозсудним, безжальним і необережним. Він був небезпечно близький до фактичного вбивства двох західних лідерів і не має значення, було це навмисно чи випадково. Що, в біса, він робить, і чому Захід дозволив йому так себе вести?", — сказав газеті Шаппс, який натомість повернувся до Великої Британії через Польщу. 

Представник міноборони заявив: "Під час нещодавньої поїздки в Україну міністр оборони не здійснив запланований візит до Одеси з міркувань безпеки. Велика Британія продовжує надавати рішучу підтримку Україні, а візит та зобов'язання міністра оборони лише наголосили на важливості цієї підтримки перед обличчям путінської агресії".

Це була друга поїздка Шаппса до України як міністра оборони й третя з початку війни в лютому 2022 року, і вона сталася в той час, коли Зеленський стикається з ослабленням ентузіазму на Заході щодо підтримки Києва.

Нагадаємо, внаслідок російської атаки по Одесі 15 березня загинула 21 людина. Цей ракетний удар по місту став наймасовішим за кількістю жертв.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.03.2024 07:10