Фото ілюстративне. Джерело: nato-pa.int

У НАТО обговорять питання надання Україні допомоги на 100 млрд євро

Міністри закордонних справ країн-членів Північноатлантичного альянсу детально обговорять пакет підтримки для України на 100 мільярдів євро. Зустріч відбудеться у столиці Чехії 31 травня перед липневим самітом Альянсу у Вашингтоні.

Як повідомляє Euractiv, у квітні офіційні особи НАТО запропонували створити фонд у розмірі 100 мільярдів євро для військової підтримки України та перенесення координації зусиль Заходу з формату "Рамштайн" під егіду Альянсу.

Відомо, що пакет допомоги, який спочатку називали "місією НАТО", ймовірно, зазнає ребрендингу, щоб уникнути потенційно оманливого терміну "місія", який може стосуватися наземної операції в Україні. Адже багато лідерів країн-членів НАТО відкидають таку ідею. Видання додає, що до такого кроку НАТО підштовхнула необхідність забезпечити захист довгострокової військової підтримки Києва від політичних змін, які можуть відбутись в урядах країн-членів Альянсу в той час, коли триває російсько-українська війна. 

Зазначається, що очільники МЗС країн-членів НАТО сподіваються, що зустріч у Празі консолідує позиції урядів країн, щоб рішення щодо підтримки України можна було прийняти на саміті у Вашингтоні. Очікується, що 32 лідери передадуть значний пакет допомоги Україні та обговорять бажання Києва приєднатися до Альянсу. Також перш ніж погодитися на створення фонду дипломатам доведеться відповісти на багато складних запитань, зокрема про розмір внесків для всіх держав-членів НАТО та використання фінансів з цього фонду. 

Наразі невідомо, чи базуватиметься розрахунок розміру внеску у фонд на ВВП країни чи на її внесках до бюджету спільних витрат НАТО. Наприклад Естонія наполягає на тому, щоб союзники по військовому блоку виділяли Україні 0,25% свого ВВП, щоб загальна сума сягнула 100 мільярдів євро. Варто наголосити, що в НАТО досі утримувалися від надання летальної зброї для України, адже не хочуть бути втягнутими у пряму війну проти Росії. Проте відтоді риторика НАТО змінилася.

Зазначається, що Альянс розглядає можливість переведення координації двосторонньої військової підтримки України до інституційних меж НАТО — всередині або за межами території України. Зокрема, в НАТО обговорюють питання щодо обладнання, яке буде доставлятися в Україну та чи братиме Альянс участь у транспортуванні обладнання до кордонів України та навчанні військових Збройних сил України.

Нагадаємо, 27 травня народний депутат і очільник постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв заявив, що парламентська асамблея Північноатлантичного альянсу оприлюднила заклик до урядів країн, які є членами НАТО, дозволити Україні бити західною зброєю по території Російської Федерації. За його словами, це рішення вдалося проштовхнути в останній момент, оскільки в початковій версії декларації цього пункту не було.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 29.05.2024 05:25