Єнс Столтенберг під час засідання Парламентської асамблеї НАТО в Софії. Джерело: nato-pa.int

Генсек НАТО Столтенберг назвав головну причину проблем України на фронті

Союзники НАТО не виконали своїх обіцянок і не надали Україні необхідне озброєння. Саме цим насамперед викликана складна ситуація на фронті.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Таку думку він висловив, виступаючи на Парламентській асамблеї НАТО в Болгарії.

Столтенберг зазначив, що українці за військової підтримки союзників НАТО звільнили 50% своєї території. Києву вдалося потопити багато російських кораблів у Чорному морі, відкрити коридор для експорту зерна й інших товарів, а також завдати тяжких втрат російським військам вторгнення.

"Це хороші новини. Проблема в тому, що за останні місяці ми не надали Україні те, що обіцяли", — сказав він.

Столтенберг додав, що США витратили шість місяців на погодження нового пакета допомоги, а європейські союзники, які обіцяли мільйон набоїв, так і не надали Україні нічого схожого на таку кількість набоїв.

За його словами, вже у квітні міністри оборони країн НАТО зустрілися з президентом Володимиром Зеленським, який попросив збільшити постачання систем протиповітряної оборони, але союзники знову не виконали обіцяного щодо ППО.

"І, звичайно ж, ці прогалини, ці затримки у військовій підтримці мали наслідки на місцях. Це не академічна теоретична річ. Той факт, що вони не отримують боєприпасів, не отримують протиповітряної оборони, не отримують обіцяних постачань, дуже ускладнив українцям захист своєї землі. Перевага в озброєнні, нездатність збити російські ракети, що наближаються, перевага в озброєнні на полі бою — звичайно, це має наслідки", — сказав Столтенберг.

Генеральний секретар НАТО визнав: це також є причиною того, що ситуація зараз на полі бою складна.

"Ми бачимо наслідки авіаударів, ракетних ударів та решти, що ми бачимо в Україні. І це також причина того, чому союзникам необхідно терміново активізувати свої дії", — підсумував він.

Нагадаємо, на початку травня Столтенберг заявляв, що Північноатлантичний альянс не планує розгортати війська на території України. Натомість важливо забезпечити Києву належний обсяг військової допомоги.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.05.2024 18:07