Ігор Мурашов. Джерело: focus

Один із керівників Запорізької АЕС має російський паспорт, — ЗМІ

Журналісти "Громадського" виявили російський паспорт у колишнього генерального директора, а нині — головного інженера Запорізької атомної електростанції Ігоря Мурашова. Його він отримав ще 2014 року після російської окупації Криму.

Про це йдеться у розслідуванні "Громадського". Мурашов народився в Росії, там же і здобув першу вищу освіту. Після російського інституту атомної енергетики навчався у Севастопольському інституті ядерної енергії та промисловості. З 1988 року працював на різних посадах на ЗАЕС та часто навідувався до Криму, навіть після початку окупації.

"За інформацією джерел журналістів hromadske, які мають доступ до даних про перетин адмінмежі материкової частини України й окупованого Криму, 2014 року Ігор Мурашов щонайменше тричі відвідував окупований півострів. В одній з таких поїздок він став громадянином Росії. hromadske від двох джерел отримало витяг з автоматизованої системи "роспаспорт". Згідно з ним, 23 вересня 2014 року Ігор Мурашов в окупованому Севастополі отримав паспорт із двоголовим орлом", — йдеться у розслідуванні.

Російський паспорт Ігоря Мурашова

Російський паспорт Ігоря Мурашова. Джерело: hromadske

Мурашову 2021 року виповнилося 45, а це вік, коли належить оновлювати паспорт. Він цього не зробив, тож у базі МВС РФ документ відображається як недійсний. Однак журналісти зазначили, що недійсність російського паспорта не означає втрату російського громадянства. Несвоєчасна заміна паспорта в Росії карається лише штрафом.

За даними "Громадського", російський паспорт 2014 року отримав і батько Ігоря — Валерій Мурашов (покійний). Мурашов журналістам сказав, що підпис, поставлений на документі щодо отримання дання російського громадянства, "схожий" на його документ, але стверджує, що він із цим документом не знайомий.

Причиною поїздок до Криму після початку окупації назвав "оформлення комуналки" на батьківську квартиру. Ігор Мурашов сказав журналістам, що під час поїздки до Криму у вересні 2014-го його батько вирішив оформити собі російське громадянство. За словами Мурашова, батько мав проросійські погляди та навіть хотів дати хабар, щоби зробити російські паспорти всій родині. Але оформив лише для себе та свого сина. Хоча сам Ігор Мурашов, за його словами, просив цього не робити.

Ігор Мурашов став виконувачем обов’язків генерального директора Запорізької АЕС 16 лютого 2022 року. Восени того ж року "Енергоатом" заявив, що його викрали росіяни, а потім відпустили. Від посади після викрадення Мурашов відмовився. Зараз працює головним інженером на Запорізькій АЕС.

Журналісти додали, що у розпорядженні редакції немає жодних доказів співпраці Ігоря Мурашова з росіянами. Редакція передала до СБУ всі дані щодо наявності в Мурашова російського паспорта.

Нагадаємо, декілька днів тому розслідуванні "Схем" з’ясувало, що суддя Верховного Суду Валентина Сімоненко, яка у березні 2023 подала у відставку, мала російський паспорт. Згідно з витягом з автоматизованої системи "Роспаспорт", вона стала громадянкою РФ 10 квітня 2003 року, коли ще мала прізвище Смірнова. Розслідувачі встановили, що жінка отримала російське громадянство РФ, згідно зі статтею 18 пункту "а" Федерального закону "Про громадянство РФ", в якій зазначено, що його може отримати особа, член подружжя якої або родич, або батьки мають російське громадянство.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.10.2023 13:52