ООН про «караван мігрантів»: проблему необхідно вирішувати на основі принципів міжнародного права

23 ЖОВТНЯ 2018 09:42

Проблему з багатотисячним «караваном мігрантів» з країн Центральної Америки, який рухається в напрямку США, необхідно вирішувати на основі міжнародного права і поваги права країн на охорону власних кордонів. Так вважає глава ООН Антоніу Гутерріш.

«У минулі вихідні Генеральний секретар поспілкувався з рядом світових лідерів, - повідомив на брифінгу в Нью-Йорку заступник прес-секретаря ООН Фархан Хак. - Він закликав їх співпрацювати з Міжнародною організацією з міграції (МОМ) та Управлінням ООН у справах біженців (УВКБ). Він вважає, що в цій ситуації необхідно діяти на основі принципів міжнародного права і поваги права країн на контроль над власними кордонами». Фархан Хак також повідомив, що МОМ та УВКБ в даний час надають допомогу мігрантам в Мексиці.

За даними преси, «караван» відправився в дорогу з Гондурасу і був зупинений мексиканською владою на мосту на кордоні з Гватемалою. Багато з мігрантів подолали цю перешкоду - вони перетнули річку вплав чи на саморобних плотах. Як повідомив Хак, в Мексиці з ними в даний час працюють 32 співробітники установ ООН, але найближчим часом туди будуть направлені додаткові сили.

За його словами, чисельність «каравану» досягла 7 233 осіб. Багато з них знаходяться в Мексиці і, швидше за все, залишаться там на тривалий час. Проте, частина людей має намір рухатися далі на північ, до кордону з США.

Суспільство, 23.10.2018 09:42