Фото: Слово і діло

"Операція тривалістю в 3-5 діб": заступник Резнікова розповів, як росіяни планували "брати" Київ

Влада країни-агресорки мала намір захопити Україну у максимально короткі терміни. Тому початковий план захоплення Києва був розрахований на короткострокову операцію тривалістю в три-п'ять діб.

Про це повідомив перший заступник міністра оборони генерал-лейтенант Олександр Павлюк в інтерв'ю "РБК-Україна".

Генерал зазначив, що окупанти за звичним для себе принципом планували щонайшвидше висадити сили спеціальних операцій (ССО) і повітряні десанти на підступах до Києва  на аеродромах "Гостомель" і "Васильків".

"Противник хотів ракетними та авіаційними ударами знищити нашу систему ППО, пункти управління військових частин Збройних Сил України, Національної гвардії та обʼєкти критичної інфраструктури. Далі за умов дезорганізації і краху системи управління вони збиралися захопити урядовий квартал та ліквідувати або заарештувати українське керівництво. І натомість встановити своїх ставлеників  маріонеток",  зазначив Павлюк.

За його словами, подібний план був використаний СРСР в Угорщині в 1956-му, Чехословаччині в 1968-му та в Афганістані у 1979 році.

"Зважаючи на те, що у знищеній техніці росіян була парадна форма одягу, вони більше готувались до параду на Хрещатику, а не до вуличних боїв. Згодом, безумовно, цей план змінився, оскільки наміри противника було вщент розбито Силами оборони. Російські війська перегрупувались і все ще намагались захопити столицю: повністю оточити та блокувати місто, завданням вогневих ударів посіяти паніку серед місцевого населення та примусити силовим шляхом здатися",  розповів генерал.

Також Павлюк додав, що пізніше російським загарбникам все ж вдалося висадити десант на аеродромі Гостомеля.

"Підрозділи 45 бригади спеціального призначення ПДВ Росії 24 лютого 2022 року справді здійснили захоплення аеродрому Гостомель силами до загону спецпризначення – це приблизно 300 осіб. Однак підрозділам Сил оборони спільно з підрозділами спеціального призначення та тактичною групою Нацгвардії після запеклих боїв на 21:00 вдалося відновити контроль над об'єктом і витіснити звідти противника. Поки тривав бій за аеродром, головні десантні сили росіян з бронетехнікою намагалися приземлитися на транспортних літаках Іл-76. Один з них наші Сили оборони збили та не дали можливості іншим літакам здійснити посадку", — повідомив військовий.

Але 25 лютого противник силами до 20 вертольотів і близько 250 військовослужбовців завдав удару по аеродрому та в результаті бойових дій повернув його під свій контроль.

"Ворог наростив угруповання ПДВ з метою подальшого їх застосування як тактичних десантів в Києві для захоплення урядового кварталу",  резюмував Павлюк.

Нагадаємо, російські окупанти зазнають шалених втрат у війні з Україною. За тиждень, з 3 по 9 квітня, Збройні сили України знищили 3600 російських солдатів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.04.2023 16:15