Благодійні організації направляють на Донбас тисячі тонн гуманітарних вантажів, а темою спекулює РФ

01 БЕРЕЗНЯ 2021 14:46

18 та 19 лютого на окуповану частину Донбасу через лінію розмежування були доставлені чергові гуманітарні вантажі, повідомляє TrueUA з посиланням а сайт Державної прикордонної служби України.

«16 вантажівок прослідувало через КПВВ «Новотроїцьке» в Донецьк. Ці автоколони слідували від УВКБ ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста. Вони доставили понад 145 тонн товарів медичного призначення, меблів, будматеріалів, побутової техніки, продуктів харчування та гігієнічних наборів», – йдеться у матеріалі.

Також зазначається, що це були восьма та дев’ята з початку року колони, які через лінію розмежування доставили гуманітарну допомогу на тимчасово окуповану частину Донбасу. Всього цьогоріч в ОРДЛО перевезли майже 535 тонн гуманітарних вантажів, переважно продуктів харчування.

Зазначається, що загалом минулого року українські прикордонники оформили у КПВВ 76 автоколон з гуманітарними вантажами від Червоного Хреста, УВКБ ООН у справах біженців, Дитячого фонду ООН «ЮНІСЕФ» та інших організацій. Минулого року майже три з половиною сотні вантажівок  доставили на тимчасово окуповану частину українського Донбасу більше як 4,6 тисячі тонн допомоги, зокрема: 1,9 тисячі тонн продуктових наборів, понад 200 тонн товарів медичного призначення, більш як 470 тонн засобів гігієни, а також господарчі, промислові, електротовари, обладнання, побутову хімію, посуд, насіння тощо.

Проте, темою гуманітарної допомоги ОРДЛО відверто спекулює Російська Федерація – країна, яка причетна до окупації частини території нашої держави і ускладнення життя людей на них. Досить часто політики країни агресора стверджують, що РФ направляє туди один за одним «гуманітарні конвої». Бо «якщо не Росія, то більше ніхто не буде це робити», - заявляв нещодавно кремлівський речник Пєсков.

Цифри та факти свідчать, що Росія і її офіційні особи, м’яко кажучи, лукавлять. Минулого року в ОРДЛО вони направили 5 колон, загалом - 64 вантажівки. Російська «допомога» направлялася, звісно, порушуючи норми міжнародного законодавства і погоджені з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста модальності. Ці колони слідують через неконтрольовану Україною ділянку кордону без належного оформлення. Що саме перевозять автівки достеменно не відомо, адже контролюючі органи України мають змогу лише візуально спостерігати за проїздом таких «гумконвоїв» на територію ОРДЛО.

Та не тільки Росія, але й її найманці на сході України створюють соціальне напруження серед людей. 26 лютого вони не пропустили гуманітарну допомогу, що слідувала на окуповані території. 11 транспортних засобів з гумвантажем та представниками Управління Верховного комісара ООН у справах біженців UNHCR прямували дорожнім коридором через КПВВ «Щастя».

Однак, російсько-окупаційні війська надали інформацію, згідно з якою вони відмовляють в отриманні гуманітарного вантажу. Основу вантажу складали гігієнічні набори для шкіл та закладів охорони здоров'я, що вкрай важливо в умовах пандемії коронавірусної інфекції. Лише 1 березня завдяки відповідним діям Української делегації в ТКГ розпочався перетин КПВВ колоною з гуманітарною допомогою, призначеною громадянам України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Тож заяви того ж Пєскова, що жителі Донбасу позбавлені соціального забезпечення з боку своєї держави є вкрай цинічними, оскільки ситуація в Донецькій та Луганській областях загострилася після приходу на цю територію саме «русского мира».

Фото, 01.03.2021 14:46