Фото: соцмережі

Організатор вибуху в київському суді Гуменюк готував втечу, збираючи два роки в СІЗО "пояс шахіда", — ДБР

Колишній боєць батальйону "Січ" Ігор Гуменюк, який влаштував вибух у Шевченківському районному суді Києва, два роки готував саморобну вибухівку для втечі.

Про це повідомила прес-секретар ДБР Тетяна Сапьян в ефірі телемарафону.

"Сам підозрюваний, коли перебував у Київському СІЗО, йому продовж двох років, по крапельці, невеличкими порціями передавали у вигляді ліків речовини, які стали основою для того, що він виготовив вибухівку, з якою, власне, і потрапив до Шевченківського суду", — йдеться у повідомленні.

За її словами, злочинець готувався до втечі тривалий час: він виготовив так званий "пояс шахіда" і кілька саморобних вибухових пристроїв.

"Гуменюк планував їх підірвати в приміщенні суду і втекти, використовуючи паніку. Але втекти йому не вдалося", — зазначила Сапьян.

Деталі вибуху у Шевченківському суді Києва

Відомо, що 5 липня 2023 року о 17:20 у Шевченківському районному суді Києва пролунав вибух. У зв'язку з цим одразу були підняті відповідні служби Нацполіції, Служби безпеки, Сили спецназу. Правоохоронці провели швидку евакуацію усіх громадян, які перебували у суді й неподалік суду.

Через дві години після завершення судового засідання підозрюваний Гуменюк спочатку закрився в туалеті, а потім відчинив двері й кинув у бік караулу вибуховий пристрій. З підривником намагалися вести переговори, однак він не йшов на будь-який контакт. Після того як деблокували двері у приміщення, де перебував Гуменюк, він кинув ще один вибуховий пристрій у працівників поліції. Сам чоловік загинув на місці події після підриву невстановленого вибухового пристрою.

Що відомо про Ігоря Гуменюка

Ігор Гуменюк народився у Кам'янець-Подільському. До Євромайдану навчався в університеті, очолював Кам'янець-Подільський осередок ВГО "Сокіл". Адвокат загиблого розповів, що Гуменюк — боєць добровольчого батальйону "Січ". Він перебував у СІЗО фактично вісім років. Після початку повномасштабного вторгнення Гуменюк хотів вирушити на фронт. Водночас адвокат наголосив, що йому відмовили. За даними захисника, упродовж останніх двох років він був у пригніченому настрої. Гуменюка підозрювали у тому, що саме він кинув гранати під Верховною Радою влітку 2015 року. Внаслідок вибуху тоді загинули четверо нацгвардійців. Окрім того, постраждали понад 100 людей.

Нагадаємо, 14 липня на столичній Оболоні працівники поліції затримали чоловіка за хуліганські дії у приміщенні банку. У нього була при собі граната. У чоловіка виник конфлікт з працівниками установи через надання фінансових послуг. У результаті клієнт банку погрожував підірвати приміщення. Бійці КОРД спільно з оперативниками територіального підрозділу затримали 46-річного чоловіка.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 31.07.2023 15:11