Ожиріння і карієс щільно пов'язані

29 ЖОВТНЯ 2019 09:16

Як передає Clinical Oral Investigations, ожиріння майже подвоює ймовірність розвитку важких форм карієсу. А солодкі напої та напої з високим рівнем кислотності в раціоні повних людей ще більше прискорюють появу нових порожнин в зубах.

Фахівці Королівського коледжу Лондона нагадують: вважається, карієс виникає на поверхні зубів через активність Streptococcus mutans та інших патогенів, які виділяють велику кількість кислоти.

Ця кислота порушує цілісність емалі, створюючи «врата» для подальшого поглиблення бактерій в структури зуба. Дані патогени дуже люблять цукор та інші продукти, здатні наповнити раціон багатьох осіб з ожирінням.

Але, згідно з останніми теоріям, винні і характерні зміни обміну речовин. Було проведено дослідження понад 6500 американців. Виявилося, огрядні люди набагато частіше страждали від карієсу навіть в тому випадку, коли вчені прибирали все побічні чинники, включаючи особливості дієти. В середньому число каріозних порожнин на їх зубах було в 1,61-1,72 рази більше, ніж у людей з нормальною вагою (особливо характерно для великих і середніх порожнин).

А ось серед людей із зайвою вагою, але без ожиріння, вчених зацікавив факт наявності газованої води в раціоні. Такий напій прискорював пошкодження зубів, на відміну від чаю, кави і молочних продуктів. Вони, навпаки, захищали зуби.

Суспільство, 29.10.2019 09:16