На фото: Марк Рютте. Джерело: Офіс президента

"Означатиме суттєву ескалацію": генсек НАТО Рютте зробив заяву щодо відправлення військових КНДР в Україну

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Марк Рютте провів розмову з президентом Південної Кореї Юн Сок Йолем. Посадовці обговорили ймовірне відправлення північнокорейських військових до України.

Як повідомив генсек НАТО на своїй сторінці у соцмережі X (Twitter), з лідером Південної Кореї вони обговорили оборонно-промислове співробітництво та взаємопов’язану безпеку в євроатлантичному та індо-тихоокеанському регіонах.

"Відправлення військ Північної Кореї воювати пліч-о-пліч з Росією в Україні означатиме значну ескалацію", — наголосив він.

Зауважимо, що 16 жовтня Рютте зазначав, що не може підтвердити участь північнокорейських військових у бойових діях в Україні на боці країни-агресорки Росії.

"Я не можу підтвердити ці повідомлення, але вони викликають занепокоєння", — заявляв він.

Також генсек зауважував, що Альянсу достеменно відомо, що КНДР "допомагає підживлювати військові зусилля РФ проти України". Це стосується надання зброї державі-агресорці.

"Ми рішуче засуджуємо поглиблення військової співпраці між РФ і Північною Кореєю. Але на цій стадії ми не можемо підтвердити повідомлення, про які ви згадали (по відправлення військових КНДР на фронт в Україну, — ред.)", — наголошував генсек.

Зокрема, керівник Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки й оборони України Андрій Коваленко заявляв, що Росія може відправити північнокорейських військових до Курської області. Втім, не виключено, що їх можуть направити і на тимчасово окуповані території України.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Андрій Сибіга заявив, що можливе надання Північною Кореєю Росії своїх військових для війни проти України потребує серйозної реакції Заходу. Адже на боці окупантів незабаром можуть воювати регулярні військові Північної Кореї.

Своєю чергою керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов інформував, що приблизно 11 тисяч північнокорейських військовослужбовців підготують до 1 листопада. Перші 2 600 північнокорейських військових відправлять до Курської області Російської Федерації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.10.2024 13:01