Фото: Anadolu Ajansı

Палата представників США вдруге провалила голосування за нового спікера

Нижня палата Конгресу Сполучених Штатів Америки знову провалила голосування за обрання нового спікера. Це вже друге невдале голосування впродовж останніх днів

Про це повідомляє "Укрінформ".

Зазначається, що лише 199 представників власної партії підтримали висуванця від Республіканської партії конгресмена Джима Джордана, якого пов’язують із прихильниками Дональда Трампа. Лідер демократів у нижній палаті Хакім Джеффріс знову отримав 212 голосів усіх своїх однопартійців. Для обрання спікера необхідна підтримка щонайменше 217 голосів.

Тим часом у Палаті представників обговорюється можливість ухвалити процедурні зміни, які наділять тимчасового спікера Патріка Макгенрі розширеними повноваженнями. Ідея полягає в тому, щоби він міг продовжувати основну законодавчу роботу нижньої палати до обрання постійного спікера.

Нагадаємо, 3 жовтня Палата представників США відправила у відставку спікера Кевіна Маккарті. Це вперше в історії США, коли спікера достроково відправляють у відставку. Демократична партія у повному складі проголосувала за відставку Маккарті. Звільнення підтримали 216 конгресменів, проти були — 210.

Ініціатором відставки Маккарті став республіканець Метт Ґетц. Це відбувалося на тлі загострення через ухвалення законопроекту про фінансування урядових установ і виділення допомоги Україні. Таке клопотання доволі рідкісне явище для США — його подавали лише двічі за минуле століття, і раніше жодного спікера не усунули у такий спосіб.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.10.2023 20:59