Палеонтологи розкрили таємницю загибелі динозаврів Мадагаскару

31 СЕРПНЯ 2017 13:16

Вчені заявили про те, що масова загибель динозаврів Мадагаскару, яка стала причиною утворення гігантського кладовища останків, була викликана цвітінням токсичних водоростей, що отруювали воду, яку пили тварини, повідомляє TrueUA з посиланням на журнал Science.  

На північному заході Мадагаскару розташовується формація Меварано – кладовище останків тварин, які жили близько 70 мільйонів років тому. Як відзначають дослідники, на невеликій ділянці в третину тенісного корту їм вдалося ідентифікувати 1200 різних видів.  

Довгий час дослідники припускали, що динозаври загинули в результаті виверження вулканів, а потоки, які утворювалися в результаті сильних дощів, змивали їхні останки, приносячи їх в один регіон. Разом з тим, положення решток вказує на те, що тварини були поховані там же, де і загинули.   

Крім того, те, що вбивало динозаврів, діяло дуже швидко, буквально збиваючи літаючих тварин під час польоту. Тепер же дослідники зіставили вигнуті пози динозаврів, які свідчать про передсмертні конвульсії, і відкладення карбонатів, які вказують на активний ріст водоростей.   

На думку вчених, цвітіння водоростей ставало причиною загибелі динозаврів, які приходили на водопій, і тих, які жили в воді.

 

Світ, 31.08.2017 13:16