Фото: ілюстративне Джерело: "Слово і діло"

Парламент Угорщини провалив голосування щодо вступу Швеції до НАТО

Члени керівної партії Угорщини "Фідес" та їхні союзники 5 лютого не прийшли на позачергове засідання парламенту, на якому мало відбутися голосування щодо заявки Швеції про приєднання до Північноатлантичного альянсу.

Про це пишуть видання Telex та Bloomberg.

"Законодавці від партії прем'єра Віктора Орбана бойкотували парламентську сесію з питання членства Швеції в НАТО", — інформує агентство Bloomberg.

У Bloomberg наголосили, що опозиційні партії ініціювали позачергове засідання 5 лютого, щоб якомога швидше схвалити вступ Швеції до Північноатлантичного Альянсу. Проте члени "Фідес" та їхні союзники по коаліції з Християнсько-демократичної народної партії бойкотували засідання.

Водночас, за даними Telex, через бойкот представники опозиційних партій виступали у напівпорожній сесійній залі. Також на засіданні парламенту були присутні і іноземні дипломати, зокрема, посол США в Угорщині Девід Прессман, а також посли Нідерландів, Норвегії, Данії, Польщі та Словаччини. Сесія тривала менш ніж годину.

Наступна можливість схвалити заявку Швеції буде 26 лютого, коли законодавча влада Угорщини збереться на чергове засідання після зимових канікул.

Вступ Швеції до НАТО: що відомо

Швеція подала заявку на вступ до НАТО ще у 2022 році разом із Фінляндією. У травні країни відмовилися від традиційного нейтралітету на тлі військового вторгнення Росії в Україну і подали заявки на вступ до НАТО. Фінляндія доєдналася до Альянсу у квітні 2023 року, а ось Швеція залишилася осторонь, адже, щоби країна стала частиною Альянсу, її заявку повинні ратифікувати всі країни-члени. Зараз членство Швеції схвалили всі союзники, окрім Угорщини.

Свого часу Туреччина блокувала вступ, аргументуючи тим, що Стокгольм не виконав взятих на себе зобовʼязань щодо видачі ймовірних курдських екстремістів. Водночас парламент Угорщини відклав ратифікацію заявки Швеції до осінньої сесії, оскільки там вважають, що шведські політики говорили "відверту брехню" про стан демократії в Угорщині. Пізніше Угорщина заявила, що підтримує вступ Швеції до НАТО.

Раніше стало відомо, що 25 січня президент Туреччини Реджеп Ердоган офіційно затвердив ратифікацію вступу Швеції у Північноатлантичний альянс.

Нагадаємо, 24 січня прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан після телефонної розмови з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом заявив про те, що його уряд підтримує членство Швеції в Північноатлантичному альянсі.

Водночас координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що Угорщина не висувала жодних умов, що стосуються вступу Швеції до Північноатлантичного альянсу. У Білому домі очікують швидкого рішення Будапешта щодо ратифікації членства північної країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 05.02.2024 19:44