Фото: скріншот з відео

Пенсійна реформа у Франції: Макрон підписав скандальний закон

Лідер Франції Еммануель Макрон підписав закон про пенсійну реформу. Він передбачає підвищення віку виходу на пенсію.

Про це повідомляє Le Figaro.

Варто відзначити, що президент Франції вкотре відхилив заклики профспілок, які просили Макрона не підписувати документ. Саме 14 квітня Конституційна рада Франції затвердила підвищення пенсійного віку до 64 років. 

Своєю чергою французький уряд наголошував, що впровадження реформи необхідне для того, аби не допустити дефіциту пенсійного бюджету.

У четвер, 6 квітня, Францію знову охопила хвиля протестів. Громадяни вийшли на вулиці країни через скандальну пенсійну реформу. У Парижі навіть під час мітингу невідомі підпалили ресторан La Rotonde — його називають улюбленим закладом президента країни Еммануеля Макрона.

Що не влаштовує протестувальників

Сенат Франції 12 березня проголосував за пенсійну реформу попри систематичні протести. Люди обурені рішенням влади, адже реформа пенсійної системи передбачає підвищення на два роки пенсійного віку. Представники профспілок Франції стверджують, що ця пенсійна реформа несправедлива і не потрібна. Опитування Odoxa показало, що четверо з п'яти громадян виступають проти підвищення пенсійного віку.

Експерти вказують, що можливість вийти на пенсію у відносно молодому віці глибоко цінується у Франції, і реформа стане серйозним випробуванням здатності президента Еммануеля Макрона досягти змін, оскільки в країні зростає соціальне невдоволення зростанням вартості життя. Пенсійна реформа Макрона передбачає вихід на пенсію у 64-річному віці.

Реформування пенсійної системи у Франції мало відбутися у 2020 році, але процес заморозили через пандемію коронавірусу. Уряд Франції планує, що пенсійний вік підвищуватиметься на три місяці на рік, починаючи з вересня — і аж до 2030 року. Згідно з цим, з 2027 року для отримання повної пенсії французам потрібно буде відпрацювати 43 роки.

Відзначимо, що Макрон заявляв під час виборчої кампанії у 2022 році про рішучість провести пенсійну реформу до кінця свого другого мандата.

Нагадаємо, на початку лютого у Франції також відбулися протести через пенсійну реформу Макрона. Тоді масові мітинги відчутно порушили графіки руху поїздів, зокрема й швидкісні лінії, страйк позначився на роботі приміських поїздів столичного регіону, метро та частково наземного транспорту. 

Відомо, що через страйки перенесли візит до Парижа короля Великої Британії Чарльза III.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 15.04.2023 10:15