Фото: The Universe Space Tech

Пентагон повідомив про спроби Росії заглушити Starlink в Україні: чи вдалося це ворогу

Російська Федерація здійснює спроби завадити роботі супутникового зв'язку Starlink в Україні. Усі дії ворога поки безрезультатні. Водночас Космічні сили США вивчають досвід України у використанні малих супутників.

Про це повідомив командувач Космічних сил США генерал Ченс Зальцман, якого цитує The Washington Post.

"Насправді ми спостерігаємо наслідки цього в Україні за допомогою сузір'я Starlink. Росіяни намагаються його заглушити", — сказав генерал.

Американський військовий зізнався, що Сполучені Штати є вразливими у питанні космічного захисту. Саме тому Міноборони США започаткувало програму Proliferated Warfighter Space Architecture. Країна у рамках проекту має намір запустити у космос, на низьку навколоземну орбіту тисячу супутників. Їхня мета — створити сітчасту мережу, яка забезпечить зв'язком військових. За словами Зальцмана, це, своєю чергою, дасть перевагу США та дозволить підготуватися у разі протистояння з Китаєм.

Відомо, що у квітні поточного року Пентагон вже вивів на орбіту 10 таких супутників. Ще 18 апаратів планують вивести до кінця року і 160 — 2024-го. При цьому Космічні сили США вивчають досвід України у використанні малих супутників Starlink. Зальцман зазначив, що поширення такого масиву є "набагато складнішою проблемою".

Пентагон придбає для України термінали Starlink, які не зможе відключити Ілон Маск

Відомо, що у 2022 році власник SpaceX Ілон Маск відмовив українським військовим у наданні доступу до інтернету Starlink в районі тимчасово окупованого Криму. Це вплинуло на стратегію звільнення українських територій. Тоді Маск заявив, що його технології не можуть використовуватися для завдання дальніх ударів за допомогою безпілотників.

Пізніше стало відомо, що Міністерство оборони США придбає для України до 500 терміналів Starlink. Очільник Пентагона Ллойд Остін схвалив таку угоду у червні поточного року. Ця угода дає Пентагону контроль над установкою, де працює сигнал на території України, і дозволяє не побоюватися його переривання за бажанням власника компанії SpaceX Ілона Маска.

Американські чиновники, які знайомі з угодою, запевняли, що йдеться про 400-500 таких терміналів Starlink. Нові пристрої виконуватимуть "ключові функції та певні місії". У матеріалі NYT йдеться про те, метою таких дій Пентагона було, вірогідно, надати Україні спеціальні термінали та послуги для виконання конфіденційних функцій, які Маск відключити не зможе.

Нагадаємо, у лютому компанія Ілона Маска SpaceX заборонила українським військовим користуватися супутниковим інтернет-сервісом Starlink для керування військовими дронами. Мовляв, техніку не створювали як зброю. В Офісі президента України розкритикували компанію за таке рішення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.08.2023 12:19