Фото: Pixabay

FT: Єврокомісія вже цього місяця рекомендуватме почати переговори щодо членства України в ЄС

Цього місяця Європейська комісія порекомендуватиме розпочати переговори щодо вступу України та Молдови до Європейського Союзу. Це заплановано зробити, до того, як Угорщина візьме на себе ротаційне голосування в ЄС.

Як повідомляє Financial Times, посилаючись на власні джерела, комісія наполягає почати офіційні переговори з Києвом та Кишиневом у червні, щоб надати країнам позитивний сигнал стосовно їхнього прагнення вступити в ЄС.

Зазначається, що у п'ятницю, 7 червня, Єврокомісія заявить, що Україна відповідає критеріям, які раніше не були виконані. Йдеться про антикорупційні заходи, обмеження на політичне лобіювання, правилами декларування активів державних службовців та захистом мов, які використовуються національними меншинами, що проживають в країні. Водночас рекомендація Брюсселя вимагає згоди урядів всіх країн ЄС, і очікується, що Будапешт виступить із запереченнями та буде посилатись на ставлення Києва до угорської меншини, яка проживає в Україні. 

Видання додає, що у Будапешта є додаткові претензії, які стосуються прав інших меншин в Україні, зокрема, використання неукраїнських мов, які виходять за межі офіційних умов комісії. Відомо, що Угорщина прийме ротаційне головування в ЄС з 1 липня. Це надасть їй додаткові важелі впливу на формування порядку денного засідань, на яких обговорюватимуть питання, пов'язані з Україною. Проте Бельгія, яка наразі головує в Євросоюзі, планує досягти одностайного рішення країн-членів блоку та провести перший раунд переговорів про вступ до ЄС 25 червня, перш ніж передати естафету Угорщині.

Варто наголосити, що через прийнятий у Грузії закон про "іноземних агентів", який суперечить попередженням Брюсселя, країна не отримає рекомендації стосовно вступу в ЄС.

Нагадаємо, 5 червня видання Euractiv повідомило, що дванадцять країн-членів Європейського Союзу виступили за пришвидшення процесу вступу України та Молдови до ЄС та закликали формально розпочати переговори про членство до кінця червня. Документ підписали глави МЗС Чехії, Швеції, Естонії, Фінляндії, Португалії, Латвії, Польщі, Литви, Німеччини, Словенії, Румунії та Словаччини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.06.2024 10:27