Фото: Pixabay

Понад 10 країн закликали ЄС почати переговори про вступ з Україною й Молдовою в червні

Дванадцять країн-членів Європейського Союзу виступили за пришвидшення процесу вступу України та Молдови до ЄС та закликали формально розпочати переговори про членство до кінця червня.

Про це йдеться у листі міністрів закордонних справ цих країн до бельгійської колеги, передає Euractiv.

Наголошується, що документ підписали глави МЗС Чехії, Швеції, Естонії, Фінляндії, Португалії, Латвії, Польщі, Литви, Німеччини, Словенії, Румунії та Словаччини.

"Ми спільно закликаємо до ухвалення Радою із загальних питань переговорних рамок для України та Молдови не пізніше червня, щоб скликати міжурядові конференції з обома країнами до кінця цього місяця", — написали міністри.

У виданні зауважили, що міжурядова конференція з країною-кандидатом знаменує формальний початок переговорів про вступ.

Як очікується, дане питання посли ЄС мають розглянути 7 червня. До того ж Європейська комісія може надати послам ЄС усну інформацію про прогрес обох країн у проведенні реформ, необхідних для вступу до ЄС. Представники ЄС заявили, що обидві країни отримають позитивну оцінку.

"Початок переговорів про вступ принесе додаткову мотивацію як Україні, так і Молдові. Враховуючи важку ситуацію в Україні та майбутні президентські вибори і референдум щодо членства в ЄС у Молдові, це підвищило б моральний дух і сприяло б подальшій роботі над реформами в цих країнах", — йдеться у листі.

Нагадаємо, 26 травня міністри оборони восьми країн Європейського союзу направили спільного листа до Європейської комісії, Спільної зовнішньополітичної служби ЄС, Європейського оборонного агентства та інших європейських країн, у якому запропонували план інтеграції України в європейську оборонну промисловість. З такою ініціативою виступили міністри оборони Данії, Швеції, Фінляндії, Естонії, Латвії, Литви, Нідерландів і Польщі.

Раніше видання Politico, посилаючись на європейських посадовців, заявило, що Україна та група країн Європейського Союзу хочуть розпочати переговори про вступ до того, як Угорщина перейме головування у Раді ЄС 1 липня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.06.2024 18:59