Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Перехід на "зимовий час": коли у жовтні потрібно перевести годинники

У ніч з 26 на 27 жовтня українці мають перейти на "зимовий час". Таке переведення годинника відбудеться востаннє.

Про це йдеться у щомісячному огляді TrueUA "Перехід на "зимовий час", перерахунок субсидій та ліміт на грошові перекази: чого чекати українцям у жовтні".

Як відомо, 16 липня Верховна Рада ухвалила законопроект про скасування переходу на "літній час" в Україні. Цей документ передбачає фіксацію "зимового часу". Так, відповідну ідею підтримав 261 народний депутат.

Тому 2024 року в останню неділю жовтня в нашій країні востаннє переведуть стрілки годинника. Надалі вже переведення на "літній час" з 2025 року відбуватися не буде.

Раніше в Україні двічі на рік переводили годинники. Восени та на весні на годину назад та вперед, відповідно. Повернення до літнього часу відбувається в останню неділю березня о 03:00 переведенням годинників на одну годину вперед. 

Сучасні гаджети здійснять перехід на літній час автоматично. Власноруч потрібно перевести лише механічні годинники.

Україна ще за часів СРСР почала переводити стрілки годинника кожні пів року. Спочатку необхідність переведення годинників пояснювалася економією енергоресурсів на освітлення, оскільки світловий день стає довшим, але зараз це твердження втратило актуальність. 

Варто зазначити, що ще у 2021 році депутати в Україні задумувались над тим, щоб скасувати переведення годинника. Ці плани вони аргументували кількома пунктами:

  • питання безпеки — "відірвати" східні області України від "московського" часу;
  • питання захисту здоров'я — в момент сезонної зміни часу організм людини відчуває сильний стрес;
  • питання енергетики — деякі депутати наголошували, що переведення годинників не сильно впливає на загальну економію енергоресурсів.

Нагадаємо, у липні заступник міністра енергетики України Микола Колісник повідомляв, що споживання електроенергії не збільшиться після скасування переведення годинників на "літній час". У цьому плані ситуація залишається стабільною.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 10.10.2024 02:53