Колаж TrueUA

Перехід на "зимовий час", перерахунок субсидій та ліміт на грошові перекази: чого чекати українцям у жовтні

У жовтні 2024 року на українців очікує низка змін, які торкнуться різних сфер. Зокрема, стартує опалювальний сезон, а відповідно споживачам перерахують субсидії. Також цього місяця громадяни востаннє переведуть годинники на "зимовий час". До того ж у Німеччині відбудеться засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн".

Яких змін очікувати українцям у другий місяць осені — у матеріалі TrueUA. 

Тарифи з 1 жовтня: чи буде підвищення цін на комунальні послуги

Електроенергія

Підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги у жовтні не планується. Проте для окремих споживачів почне діяти пільгова ціна на світло. 

Раніше міністр енергетики Герман Галущенко інформував, що підвищення цін на світло найближчим часом не очікується. До закінчення осінньо-зимового періоду 2024-2025 років тариф на електроенергію для побутових споживачів переглядатись не буде.

З 1 червня зросли тарифи на електроенергію — від 2,64 до 4,32 гривні за 1 кіловат-годину. Цей тариф зафіксований до 30 квітня 2025 року і його переглядати не планують. Так, у жовтні за кіловат-годину українцям доведеться заплатити 4,32 гривні. Щодо нічного тарифу на електроенергію, то тепер він становить — 2,16 гривні.

До того ж домогосподарства, які обігрівають помешкання електричними установками, з початком опалювального сезону (з 1 жовтня 2024 до 30 квітня 2025) можуть отримати знижку на світло та платити за тарифом 2,64 грн/кВт-год, якщо споживання електроенергії за місяць не перевищує 2000 кВт. Обов'язкова умова отримання пільги на світло — реєстрація електроопалення в установленому порядку.

Ціна на газ

В Україні у жовтні не планують підвищувати тарифи на газ. За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, до кінця квітня 2025 року тарифи на газ в Україні не підвищуватимуть. Пільгова ціна збережеться для населення та виробників тепла. Відповідно ціна на газ у жовтні складатиме сім гривень 96 копійок за куб.

Ціни на воду

У жовтні в деяких невеликих населених пунктах України послуги водопостачання можуть подорожчати, оскільки місцева влада має право самостійно встановлювати тарифи на ці послуги. Проте у великих містах тариф на воду для побутових споживачів залишиться без змін.

ціни на комуналку

Фото: ua-energy.org

Підвищення податків: чи очікувати змін у жовтні

29 серпня Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав оновлену версію законопроекту про підвищення податків і рекомендував нардепам ухвалити його у першому читанні.

Проте 3 вересня Рада не підтримала оновлену версію законопроекту. Документ відправили на повторне перше читання. А вже 16 вересня податковий Комітет ВР прийняв до повторного першого читання цю версію урядового законопроекту про підвищення податків.

17 вересня нардепи ухвалили у першому читанні законопроект про підвищення податків. Остаточно за податковий закон мають проголосувати в середині жовтня. Але оновлені ставки запровадять "заднім числом" — з 1 жовтня.

Законопроект передбачає:

  • підвищення військового збору з 1,5% до 5%;
  • збільшення податків на першу-другу групу ФОП;
  • авансові внески на АЗС;
  • 1% на всіх форм ФОП третьої групи;
  • 25% прибутку на фінустанови;
  • помісячна звітність ПДФО (для економічного бронювання);
  • 50% податок на прибуток банків у 2024 році.

Фото: соцмережі

Перерахунок субсидії на опалювальний сезон: кому потрібно заново подавати документи

З 1 жовтня Пенсійний фонд проведе перерахунки житлових субсидій на опалювальний сезон 2024-2025 років. За даними ПФУ, для більшості громадян такий перерахунок відбудеться в автоматичному режимі. Зокрема, це стосується споживачів, які в літній період користувались не субсидією, а пільгою на оплату житлово-комунальних послуг.

Проте є категорії споживачів, яким для отримання субсидії, потрібно звернутися у відповідні органи та поновити документи. Йдеться про громадян:

  • які не були одержувачами цієї допомоги від держави і лише планують її отримати;
  • які отримували житлову субсидію і в них відбулись зміни у складі зареєстрованих осіб домогосподарства.
  • у яких призначення субсидії на неопалювальний період не відбулося через наявність заборгованості, яку вдалось погасити (оформити договір реструктуризації);
  • які оскаржують питання заборгованості зі сплати ЖКП у судовому порядку.

Куди та як подати документи?

Подати документи на призначення житлової субсидії до територіального органу Пенсійного фонду можна кількома способами:

  • особисто, звернувшись до сервісного центру Пенсійного фонду;
  • поштою на адресу територіального органу Фонду;
  • онлайн через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України чи мобільний застосунок "Пенсійний фонд".

Також документи на призначення субсидії можна подавати через уповноважених посадових осіб територіальних громад, центри надання адміністративних послуг та через портал "Дія".

Для призначення житлової субсидії надаються: заява та декларація (за встановленими формами). Залежно від обставин можуть надаватись інші документи: договір оренди житла, копія договору про реструктуризацію заборгованості, довідка внутрішньо переміщеної особи, письмове пояснення щодо наявності доходів тощо.

Варто зазначити, що опалювальний сезон в Україні має розпочатися з 15 жовтня, але все залежить від погодних умов. 

Фото: "Дзеркало тижня"

Виплати для ВПО з 1 жовтня

В Україні уряд фінансово підтримує внутрішньо переміщених осіб. У жовтні 2024 року переселенці продовжуватимуть отримувати грошову допомогу. За даними Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, наприкінці серпня уряд вніс зміни до постанови "Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам", які передбачають продовження виплат на наступні шість місяців для особливо вразливих категорій ВПО

Так, у 2024 році у держбюджеті для здійснення соціальних виплат спрямовано 136,5 мільярдів гривень. Кошти отримають майже п'ять мільйонів ВПО. З цього обсягу на допомогу для проживання внутрішньо переміщеним особам буде виділено 57,6 мільярда гривень, що більше майже у 20 разів порівняно з видатками до повномасштабного вторгнення РФ. Ці кошти буде спрямовано на підтримку ВПО, кількість яких порівняно з 2021 роком зросла в 11 разів.

Розмір допомоги для ВПО у жовтні не зміниться:

  • для осіб з інвалідністю та дітей — три тисячі гривень;
  • для інших осіб — дві тисячі гривень.

 

Фото: ілюстративне. Джерело: realgazeta.com.ua

Обмеження на переказ коштів між картками

Національний банк України з 1 жовтня вводить тимчасові обмеження карткових переказів та запроваджує граничні ліміти переказу грошей з карти на карту між фізичними особами. За даними НБУ, ліміт у 150 000 гривень на місяць для переказів фізичних осіб "з картки на картку" (також відомі як P2P, C2С) буде встановлено на пів року.

Ліміт діє лише на суму вихідних переказів за усіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб. Операції за реквізитами IBAN не обмежуються.

Ліміт не застосовується до:

  • рахунків волонтерів, які відповідають критеріям, визначеним постановою;
  • осіб, щомісячні доходи яких з підтверджених джерел перевищують суму встановленого обмеження;
  • переказу коштів між власними рахунками клієнта, відкритих в одному банку, та до переказів юридичних осіб.

За даними НБУ, 98% банківських клієнтів здійснюють щомісяця перекази, які не перевищують зазначену суму, отже, встановлені обмеження в жодному разі не вплинуть на їхню фінансову активність.

У НБУ пояснили, що запроваджений ліміт допоможе мінімізувати використання платіжної інфраструктури в протиправній діяльності, зокрема з використанням рахунків "дропів" (людей, які віддають у користування третім особам свої рахунки), які є поширеним механізмом функціонування тіньової економіки. Аналіз регулятора свідчить, що через картки "дропів" може проходити близько 200 мільярдів гривень на рік.

Фото: nrcu.gov.ua

Мобілізація: повістки надсилатимуть поштою

У жовтні військовозобов'язані отримуватимуть повістки поштою. Насамперед їх надсилатимуть чоловікам, які оновили дані. Громадянин зобов'язаний з'явитися до військкомату протягом 14 днів з моменту отримання такого запрошення.

Повістки, які надсилатиме "Укрпошта", нічим не відрізнятимуться від судових документів під час розсилки — вони матимуть вигляд звичайного рекомендованого листа, який одержувач отримує під підпис.

Документ вважатиметься врученим, навіть якщо призовник відмовився від листа або його не було вдома. За неявку передбачено штраф до 25 500 гривень.

Фото ілюстративне. Джерело: ukrmilitary.com

Засідання "Рамштайн" у Німеччині

У жовтні відбудеться нова зустріч у форматі "Рамштайн". За словами президента Володимира Зеленського, українська команда разом з партнерами уже почала готуватися до засідання Контактної групи з питань оборони.

"За півтора тижня, у жовтні на "Рамштайні" ми маємо визначитись разом з іншими лідерами щодо спільних кроків та спільного бачення, як посилити тиск на Росію за цю війну й заради миру. Справедливого миру", — заявив гарант під час одного в вечірніх відеозвернень.

Своєю чергою президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден 26 вересня також анонсував зустріч лідерів Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн". За його словами, засідання скличуть для "координації зусиль понад 50 країн, які підтримують Україну в її захисті від російської агресії".

Варто зазначити, що це буде вже 25-та зустріч союзників у форматі "Рамштайн".

Фото: Міноборони

Перехід на "зимовий час": коли у жовтні потрібно перевести годинники

У ніч з 26 на 27 жовтня українці перейдуть на "зимовий час". Переведення стрілок годинника відбудеться востаннє. Все тому, що 16 липня Верховна Рада ухвалила законопроект про скасування переходу на "літній час" в Україні. Документ передбачає фіксацію "зимового часу". Цю ідею підтримав 261 нардеп.

Народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк раніше пояснював, що у 2024 році в останню неділю жовтня в Україні востаннє переведуть стрілки годинника. Далі вже переведення на "літній час" з 2025 року не буде.

Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Магнітні бурі: календар на жовтень 2024 року

На другий місяць осені прогнозують декілька відчутних магнітних бур. Першу очікують з 5 по 10 жовтня (середня магнітна буря). Ще кілька магнітних бур червоного рівня накриють Землю 13, 18, 15 і 29 жовтня — вони будуть сильними.

У метеозалежних можуть бути: головний біль, запаморочення, нудота і блювота, біль у суглобах і м'язах, висока температура, підвищений тиск та безсоння.

У ці дні рекомендується: більше відпочивати, гуляти на свіжому повітрі, правильно харчуватися та дотримуватися режиму сну.

Варто зазначити, що  прогноз магнітних бур на місяць є лише попереднім — дані ще можуть змінюватися, адже сонячна активність досить непередбачувана. Так, експерти Meteoagent постійно оновлюють інформацію щодо магнітних бур.

Магнітні бурі

Фото ілюстративне зі соцмереж

Вихідні дні у жовтні: скільки відпочиватимуть українці

Жовтень 2024 року має низку державних та професійних свят. Зокрема, українці відзначатимуть День захисників і захисниць України та День учителя.

календар червень

Фото: calendar.ua

Цього місяця відпочиватимемо лише у суботу та неділю, адже додаткові вихідні під час воєнного стану не надаються, навіть якщо святковий день збігається з суботою чи неділею. Вихідні дні жовтня 2024 року: 5, 6, 12, 13, 19, 20, 26 та 27 числа.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.10.2024 10:00