Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

В Україні скасували перехід з зимового на літній час: коли востаннє переводитимемо годинники

У вівторок, 16 липня, Верховна Рада ухвалила законопроект про скасування переходу на літній час в Україні. Документ передбачає фіксацію зимового часу. У 2024 році в останню неділю жовтня в Україні востаннє переведуть стрілки годинника.

Про це повідомив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк

"Парламент прийняв законопроект №4201 про скасування переведення часу в Україні з зимового на літній", — написав він у своєму Telegram-каналі.

За словами Железняка, у поточному році в останню неділю жовтня (27 числа) в Україні востаннє переведуть стрілки на зимовий час.

"Далі вже переведення на літній час з 2025 року та далі не буде", — пояснив він.

Цю ідею підтримав 261 нардеп.

Фото: Telegram-канал Ярослава Железняка

Варто зазначити, що Верховна Рада ухвалила законопроект №4201 "Про обчислення часу в Україні", який передбачає скасування переходу на літній та зимовий час, у першому читані у березні 2021 року. Але потім його відправили на повторне друге читання. Згідно з документом, на території України обчислення часу здійснюється за київським часом, що є єдиним для всієї території України. Київський час — час часової зони, в якій розташована столиця України — місто Київ, що відповідає другому часовому поясу в шкалі Всесвітнього координованого часу UTC+2.

Автор проекту — спікер парламенту Руслан Стефанчук — раніше заявляв, що Верховна Рада повернеться до розгляду проекту. Він хотів би, щоб Україна залишилася на зимовому часі. При цьому він стверджував, що дискусію вестимуть відповідно до рішень Європейського Союзу.

Зараз Україна переходить на літній час відповідно порядку обчислення часу, що діє в країнах Європи. Перехід регулюється постановою Кабміну 1996 року. Літній час застосовують у більшості країн Заходу, у тому числі в ЄС, США та Канаді. В Україні дії київський час з переведенням щорічно годинникової стрілки:

  • в останню неділю березня о третій годині на одну годину вперед;
  • в останню неділю жовтня о четвертій годині на одну годину назад.

Нагадаємо, Міністерство економіки України повідомляло, що в ніч на 31 березня Україна перейшла на літній час. Це відбулося з метою ефективного використання світлої частини доби у державі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 16.07.2024 15:23