Фото: Pixabay

Чому Україна переходить на літній час: роз'яснення Мінекономіки

У ніч на 31 березня Україна переходить на літній час. Це відбувається з метою ефективного використання світлої частини доби у державі.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства економіки України.

У відомстві нагадують, що о 03:00 за київським часом стрілка годинника переводиться на одну годину вперед, а сам перехід на зимовий і літній час відбувається відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №509 від 13 травня 1996 року "Про порядок обчислення часу на території України".

"Щорічно в останню неділю березня о 03:00 годинникова стрілка переводиться на одну годину вперед, в останню неділю жовтня — о 04:00 на одну годину назад", — пишуть в Міненерго.

У відомстві наголосили, що час, чинний в Україні взимку, є природним для території нашої держави, і відповідає її географічному положенню. Крім того, в період з останньої неділі березня по останню неділю жовтня запроваджується літній час з метою ефективного використання світлої частини доби.

"Запровадження літнього часу є загальноприйнятою міжнародною практикою. В Європейському Союзі діє Директива 2000/84/ЕС Європейського Парламенту і Ради від 19 січня 2001 року про перехід на літній час, відповідно до якої в країнах — членах ЄС запроваджено на їх територіях порядок обчислення часу: перехід на літній час з кінця березня і на зимовий — в кінці жовтня", — додали у Міністерстві.

Варто зазначити, що у 2021 році депутати в Україні задумувались над тим, щоб скасувати переведення годинника. Ці плани вони аргументували кількома пунктами:

  • питання безпеки — "відірвати" східні області України від "московського" часу;
  • питання захисту здоров'я — в момент сезонної зміни часу організм людини відчуває сильний стрес;
  • питання енергетики — деякі депутати наголошували, що переведення годинників не сильно впливає на загальну економію енергоресурсів.

Проте нововведення так і не набуло чинності, адже не пройшло фінального читання в залі парламенту, тобто голосування за нього.

Нагадаємо, у Євросоюзі, який також здійснює переходи на зимовий та літній час, тривають дискусії про скасування переходу на літній час. Це питання має вирішитися до 2026 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.03.2024 18:31