Фото ілюстративне зі соцмереж

Перехоплювали розмови: російські хакери з 2015 року втручалися в політичні процеси Британії

Російські хакери, які працюють на ФСБ, втручалися в політичні процеси Великої Британії. Зокрема, з 2015 року вони перехоплювали листи та приватні розмови високопоставлених політиків.

Про це йдеться в прес-релізі на сайті британського уряду. Там стверджують, що Федеральна служба безпеки Росії націлювала діяльність на міністрів Великої Британії, інших чиновників і державних службовців, неурядові організації громадянського суспільства, університети та журналістів.

"Хоча деякі атаки призвели до витоку документів, спроби втрутитися в політику та демократію Великої Британії не стали успішними", — зазначили в британському МЗС.

Національний центр кібербезпеки Великої Британії дослідив, що ці кібератаки скоїла група Star Blizzard також широко відома як Callisto Group, Seaborgium або Coldriver. Група "майже напевно" підпорядковується Центру 18, це підрозділ ФСБ.

Міністерство закордонних справ Великої Британії запровадило санкції проти причетних до діяльності групи. Країна розкрила імена осіб, які стоять за зламами:

  • Руслан Перетятко, офіцер російської розвідки ФСБ, член Star Blizzard AKA Callisto Group;
  • Андрій Корінець, або Олексій Догужієв, член Star Blizzard AKA the Callisto Group.

Також МЗС викликало посла Росії Андрія Келіна. Йому висловлять глибоку стурбованість постійними спробами Росії використовувати кіберпростір для втручання в політичні та демократичні процеси у Великій Британії та за її межами.

"Онлайн — це нова лінія фронту. Ми будемо застосовувати світовий підхід, щоби забезпечити наявність надійних систем і передових навичок, необхідних для протистояння цим спробам підірвати нашу демократію", — прокоментував ситуацію віце-прем'єр-міністр Великої Британії Олівер Доуден.

Міністр внутрішніх справ Джеймс Клеверлі назвав російські атаки нападом на британські цінності та свободи. Уряд анонсував, що 7 грудня Велика Британія спільно зі США, Австралією, Новою Зеландією та Канадою опублікує рекомендації з кібербезпеки, аби запобігти подібним злочинам у майбутньому.

Нагадаємо, що наприкінці жовтня в Чехії сайти Міністерства внутрішніх справ та поліції атакували хакери. Ресурси залишалися недоступним близько двох годин — якраз тоді, коли там тривав міжнародний форум Кримської платформи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 07.12.2023 15:35