Дональд Трамп. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Перемога Трампа на виборах у США може завдати важкого удару економіці Німеччини, — Reuters

Німеччина опиниться у програшному становищі, якщо Дональд Трамп переможе на президентських виборах у Сполучених Штатах Америки. Перемога республіканця може призвести до торгівельної війни між Сполученими Штатами та Європою. 

Як повідомляє Reuters, промислова потужність Німеччини, якій раніше заздрили багато світових держав, може стати вразливою.

Видання наголошує, що Дональд Трамп озвучив плани введення тарифів на імпорт у розмірі від 10 до 20%, а також до 60% і вище на товари з Китаю, що, на його думку, має сприяти розвитку виробництва в США.

Так, у звіті німецького економічного інституту IW, було встановлено, що за сценарію, у якому адміністрація Трампа запровадить тарифи у 20% на товари для країн Європейського Союзу, а Європа дасть симетричну відповідь, ВВП єврозони впаде на 1,3% у 2027 і 2028 роках. Німецька економіка у такому випадку постраждає ще більше — ВВП Німеччини впаде на 1,5%. 

"Негативні наслідки для ВВП ЄС збільшуються з 2025 по 2028 рік, тоді як вплив на ВВП Сполучених Штатів є сильнішим у перші два роки, зі зниженням ВВП на 1,3% при тарифах 10% і на 1,5% при тарифах 20% у 2025 році", — додає видання.

Зокрема, вплив на американську економіку з часом зменшується через те, що імпорт Сполучених Штатів скорочується більше, ніж експорт за сценарієм, надаючи все більш позитивний вплив на торговий баланс країни. Відповідно до останнього прогнозу Міжнародного валютного фонду Німеччина, найбільша економіка Європи, цього року буде єдиною країною G7, яка не зможе розвиватися впродовж двох років поспіль. 

"Торгівельна війна із США, її основним торговим партнером, завдасть великого удару по виробництву у Німеччині", — зазначає Reuters. 

Варто додати, що торік німецький експорт скоротився на 0,3%. Сталося це через слабкий світовий попит і геополітичну напруженість. Цього року німецький уряд очікує скорочення експорту на 0,1%.

Нагадаємо, напередодні колишній очільник апарата Білого дому Джон Келлі повідомляв, що Трамп неодноразово хвалив Адольфа Гітлера. За його словами, республіканець захоплюється правителями, які були диктаторами. Келлі також висловлював свою стурбованість щодо того, що Трамп правитиме як диктатор, якщо стане президентом Сполучених Штатів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 24.10.2024 14:45