Фото: соцмережі

Переможці "Оскар-2023": хто отримав престижні нагороди

У ніч на понеділок, 13 березня, у Лос-Анджелесі відбулася 95-а церемонія вручення премії Американської кіноакадемії — Оскар.  Під час заходу обрали переможців у 24 номінаціях.

Церемонія нагородження розпочалася о 2:00 за київським часом.

Стрічка "Все завжди і водночас" від режисерів Дена Квана і Деніела Шайнерта претендувала на 11 статуеток і здобула 7 нагород. На другому та третьому місці розташувалися "На західному фронті без змін" та "Банші Інішеріна" з 9-ма номінаціями.

Найкращий фільм

Нагороду за найкращий фільм отримала робота продюсерів і сценаристів Дена Квана і Деніела Шайнерта — американська фантастична комедія "Все завжди і водночас". Вона обійшла "Аватар: шлях води", "Банші Інішеріна", "Елвіса" та інші фільми.

Найкращий режисер

"Оскар" за найкращу режисерську роботу отримали Ден Кван і Деніел Шайнерт. Статуетку їм приніс фільм "Все завжди і водночас". Їм вдалося обійти навіть Стівена Спілберга.

Найкраща чоловіча роль

Статуетку за найкращу чоловічу роль отримав Брендан Фрейзер, який зіграв головного героя у фільмі "Кит". 

Брендан Фрейзер

Найкраща жіноча роль

Мішель Єо за роль Евелін Цюань Ван у фільмі "Все завжди і водночас" 

Мішель Єо

Найкращі візуальні ефекти  "Аватар: Шлях води"

Найкращий звук  "Топ Ґан: Меверік"

Найкращий міжнародний художній фільм  Німеччина, "На Західному фронті без змін"

Найкращий ігровий короткометражний фільм  "Ірландське прощання"

Найкращий документальний фільм  "Навальний"

Найкращий документальний короткометражний фільм  "Заклиначі слонів"

Найкращий анімаційний повнометражний фільм  "Піноккіо Ґільєрмо дель Торо"

Найкращий анімаційний короткометражний фільм  "Хлопчик, кріт, лисиця та кінь"

Найкращий оригінальний сценарій  "Все завжди і водночас"

Найкращий адаптований сценарій  "Жінки говорять"

Найкращий дизайн костюмів  "Чорна пантера: Ваканда назавжди".

Зазначимо, що церемонія пройшла без традиційної червоної килимової доріжки – її замінила доріжка кольору шампанського. Колір змінили вперше з 1960 року, оскільки організатори хотіли викликати "почуття спокою й умиротворення".

Також варто зауважити, що другий рік поспіль Американська кіноакадемія відмовилася від трансляції звернення Президента Володимира Зеленського щодо війни в Україні під час вручення премії "Оскар". Торік Зеленському вдалося виступити онлайн на Каннському та Венеціанському кінофестивалях, а також на церемонії вручення премії "Греммі". Також глава держави взяв участь у церемонії відкриття торгів на Нью-Йоркській фондовій біржі.

Нагадаємо, Оскар — це найпрестижніша нагорода в кінематографі США та щорічний приз із багатьма номінаціями. Вручається з 1929 року Американською академією кіномистецтва, створеною Луїсом Маєром з кіностудії Metro-Goldwyn-Mayer у 1927-му. Сам приз — позолочена статуетка, знана з 1939 року як "Оскар".

Ідея створення першої кіноакадемії США виникла у голови кінокомпанії Metro-Goldwyn-Mayer Луїса Барта Маєра в листопаді 1926 року. Основною метою заснування Академії було об'єднання в союз усієї кіноіндустрії Америки. Дев'ять ключових кінокомпаній країни і п'ять спілок підписали "Базову угоду кіностудій". Проте ця угода стосувалася лише технічних працівників, а креативні групи, режисери, сценаристи й актори все ще дотримувалися умов стандартних контрактів.

4 травня 1927 року Академія стала легальною організацією. Сталося це, коли уряд штату Каліфорнія надав їй некомерційний статус. Тоді ж тридцять шість її членів обрали перших посадових осіб: актор Дуглас Фербенкс став президентом, а сценарист Френк Вудс — секретарем. За рахунок власної кіностудії Маєр скликав три сотні осіб на бенкет, організований у готелі "Білтмор". Там Фербенкс виголосив тривалу промову, під час якої наголосив, що кіноекран і всі глядачі перебувають під величезною і тривожною хмарою цензури і презирства.

Першу нагороду Академії вручено тоді, коли кінематограф тільки почав озвучуватись — 16 травня 1929 року. Церемонія нагородження відбулась у готелі Hollywood Roosevelt Hotel під час бенкету, де було 270 присутніх. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 13.03.2023 08:18