Фото: armyinform.com.ua

Перевірка Хмельницької МСЕК: для 74 осіб скасували висновки про надання інвалідності

Міністерство охорони здоров’я під час перевірки Хмельницької медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) скасувало 74 рішення про присвоєння інвалідності військовозобов’язаним.

Про це пишуть "Українські новини" з посиланням на відповідь МОЗ на їхній запит.

Так, МОЗ України на виконання рішення РНБО проведено перевірки обґрунтованості рішень про встановлення інвалідності чоловікам у віці від 18 до 60 років, прийнятих у період дії правового режиму воєнного стану. Загалом комісією було розглянуто 53 734 справ, відібрано для перегляду — 781.

Також відомство провело перевірки обґрунтованості рішень МСЕК щодо встановлення інвалідності громадянам України чоловічої статі віком від 25 до 50 років, яким встановлено інвалідність другої та третьої груп у період дії правового режиму воєнного стану в Україні. Розглянуто комісією 37 891 справ, відібрано для перегляду — 543. Окрім цього, триває взаємодія з правоохоронними органами в рамках розслідувань за кримінальними провадженнями.

"Нині опрацьовано понад 18 779 медико-експертних справ. У 3 146 справах рішення МСЕК було визнано сумнівними та призначено додаткову експертизу. Після чого експертні рішення у 74 справах були переглянуті і скасовані", — йдеться у відповіді на запит.

Під час перевірок у 38 випадках другу групу інвалідності скасували, натомість — встановили третю. До того ж інвалідності було знято 36 військовозобов'язаним чоловікам.

Відповідь МОЗ на запит щодо перевірки Хмельницької МСЕК

Відповідь МОЗ на запит щодо перевірки Хмельницької МСЕК. Джерело: "Українські новини"

Перевірка Хмельницької медико-соціальної експертної комісії правоохоронними органами в рамках кримінального провадження триває.

Скандал із прокурорами у Хмельницькій області

Журналіст, головний редактор сайту "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов 16 жовтня заявив, що майже всі прокурори Хмельницької області мають інвалідність другої групи, яку їм "поставила" скандальна глава обласної МСЕК (медико-санітарної комісії) Тетяна Крупа, яка перебуває під слідством. 

До того ж журналіст опублікував список прокурорів, які за його даними, оформили інвалідність. Згідно з інформацією Бутусова, з усього керівництва Хмельницької обласної прокуратури та її структурних підрозділів інвалідність не оформив лише один прокурор.

Згодом генпрокурор Андрій Костін на цьому тлі доручив провести службову перевірку.

Генеральна прокуратура 20 жовтня отримала вже перші результати службового розслідування щодо набуття інвалідності прокурорами. Лише в Хмельницькій області майже чверть працівників прокуратури мають статус особи з інвалідністю.

Нагадаємо, що 17 жовтня керівника Хмельницької обласної прокуратури Олексія Олійника звільнили за власним бажанням. Це сталось після скандалу з оформленням інвалідності серед його підлеглих.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 21.10.2024 15:55