Фото: "АрміяInform"

Перевозять "шахеди" та десант: Ігнат пояснив, як в Росії використовували знищені у Пскові літаки

Російські військові використовують літаки Іл-76 для перевезення вантажів, озброєння та особового складу. Саме їх вдалося знищити під час удару безпілотників по аеродрому у Пскові.

Про це в ефірі телемарафону розповів речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат.

Щоправда, він зазначив, що у росіян ще є десятки літаків Іл-76 у справному стані. За його словами, саме такі повітряні судна перевозять "шахеди" з Тегерана в Москву, а, можливо, щось возять назад.

"Це десятки літаків. Таким чином Росія, дивлячись на супутникові знімки, чотири з них вже точно не буде використовувати", — сказав речник.

Атаки на Псков

У ніч з 29 на 30 серпня безпілотники вперше атакували аеродром біля Пскова, внаслідок чого було знищено два літаки Іл-76. Відомо, що цей тип літаків постійно базується на аеродромі Пскова. Літаки з цього аеродрому використовує 76-а гвардійська десантно-штурмова дивізія армії РФ для транспортування особового складу та техніки. Вона ж ― "псковська дивізія", одна з тих, що брала участь у захопленні Бучі на початку повномасштабного вторгнення.

Видання Bild з посиланням на військового оглядача Юліана Репке писало, що безпілотні літальні апарати знищили та пошкодили чверть повітряного флоту Псковської дивізії. Загалом на аеродромі під Псковом базувалися 22 літаки Іл-76. Цікаво, що, зданими Репке, кількість знищених та ушкоджених Іл-76 сягає шести, збитки становлять 300 мільйонів євро.

Військовий оглядач наголошував, що Псков розташований за 700 кілометрів від кордонів України. Атака дронів на таку відстань говорить про "новий провал російської протиповітряної оборони", адже на такий удар "ніхто в Росії не розраховував".

Друга атака на Псков сталася пізно ввечері 31 серпня — у місті лунали звуки вибухів. Росіяни заявили про обстріл безпілотників, а також стрілянину в районі аеродрому та військової частини.

Нагадаємо, 31 серпня президент Володимир Зеленський повідомив, що в Україні було створено далекобійну зброю, яка уразила ворожу ціль за 700 кілометрів. Він також наголосив, що дав завдання виготовляти подібну зброю. 

Зеленський вважає, що регулярні вибухи на території Російської Федерації дають трохи більше відчуття справедливості. За його словами, війна з її наслідками повертається до агресора.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.09.2023 14:51