Фото: Facebook Національний музей історії у Другій світовій війні

Перші фото Тризуба: герб для монумента "Батьківщина-мати" транспортують до музею

Тризуб для монумента "Батьківщина-мати" транспортують до музею. Вже зовсім скоро він займе своє місце на щиті статуї, де ще нещодавно був радянський герб.

Про це повідомляє Національний музей історії України у Другій світовій війні. Знак княжої доби Володимира Великого розміром 4,5х7,5 метрів транспортують до музею.

"В ці хвилини відбувається подія, яку десяток років тому годі було й уявити. Вже зовсім скоро він займе своє місце на щиті монумента "Батьківщина-мати", — йдеться в повідомленні.

Що відомо про пам'ятник "Батьківщині-матері" 

Постамент відкрили у 1981 році. "Батьківщина-мати" вважається найвищою монументальною скульптурою в Європі, її висота з постаментом сягає 102 метрів. Розташована на високому правому березі річки Дніпро. Автор монумента — народний художник СРСР скульптор Василь Бородай. На щиті у руці "Батьківщини-матері" був зображений радянський герб. У 2022 році у додатку "Дія" 85% із 800 тисяч українців проголосували за те, щоб замінити його тризубом.

13 липня 2023 року Державна інспекція архітектури та містобудування України нарешті видала дозвіл на ремонт щита монумента "Батьківщина-мати" у Києві. Замовник будівництва — Національний музей історії України у Другій світовій війні.

2 серпня у Києві повністю демонтували герб Радянського Союзу з монумента "Батьківщина-мати. Роботи з монтажу тризуба триватимуть до 24 серпня. Він матиме розмір 7,5 метра на 4,5 метри. Для тризуба на щиті використають європейську сталь. Матеріал, який надав металургійний комбінат "Запоріжсталь", не відповідає технічним вимогам.

Відомо, що російський актор й пропагандист Борис Корчевніков, який перебував у санкційних списках Європейського Союзу, влаштував істерику через зняття радянських символів з монумента "Батьківщина-мати" у Києві. Він назвав процес декомунізації "зґвалтуванням російської жінки".

Нагадаємо, що монумент "Батьківщина-мати" у Києві пропонують перейменувати. Мінкульт має затвердити нову назву — "Україна-мати".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.08.2023 21:53