Під егідою ЮНЕСКО проходить нарада експертів з Всесвітньої атласу мов

14 ЛЮТОГО 2018 12:59

На цьому тижні в Парижі під егідою ЮНЕСКО зібралися міжнародні експерти, що працюють над оновленням Всесвітнього атласу мов. Зокрема, йдеться про мови, яким загрожує повне зникнення.  

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

Всесвітній атлас мов - це онлайн-платформа, яка містить інформацію про всі мови світу. ЮНЕСКО працює у співпраці з експертами над оновленням нинішньої версії - «Атласу мов світу, що знаходяться під загрозою зникнення» - і розробкою нового контенту.  

Зараз в «Атласі мов світу, що знаходяться під загрозою зникнення» понад 2500 мов. Атлас буде поширюватися безкоштовно.  

Сьогодні в світі говорять більш ніж 6000 мовами. 96 відсотків з них використовують всього 4 відсотки населення нашої планети. Частина з них має писемність, інші не мають.   

Різні мови використовують різні форми письма, кожен відображає культурні особливості різних народів. Майже половина з існуючих у світі мов знаходиться на межі зникнення. Щомісяця зникають дві мови. Тисячі мов не використовуються в системах освіти і не представлені в інтернеті.   

У цій ситуації ЮНЕСКО відіграє ключову роль в просуванні нормативів і практики в сфері збереження різноманіття мов і культурних традицій.  

Нинішня нарада експертів скликана для обговорення питань, пов'язаних з методами збору даних про мови і дизайну інтерфейсу. Нарада проходить напередодні Міжнародного дня рідної мови, який відзначається 21 лютого.

 

Події, 14.02.2018 12:59