Фото з відкритих джерел

Підрив ГЕС: у трьох областях заборонили виловлювати й їсти рибу

Після підриву Каховської ГЕС жителям затоплених районів Херсонської, Миколаївської та Запорізької областей заборонили виловлювати та їсти рибу. Фахівці попереджають про загрозу захворювання на ботулізм.

Про це повідомили в прес-службі МОЗ.

Так, після підриву росіянами Каховської гідроелектростанції в Миколаївській області провели районну комісію з питань техногенно-екологічної безпеки й надзвичайних ситуацій. На ній, зокрема, ухвалили рішення про заборону та вилов риби.

Відзначається, що другу добу на території громади спостерігається мор риби. Аби не допустити розповсюдження інфекційних захворювань, на території Снігурівської та Горохівської громад Миколаївської повністю заборонено вилов та продаж риби на десятиденний термін.

"Рекомендації мешканцям поки що взагалі утриматися від придбання та вживання у їжу свіжозловленої риби. Не наражайтеся на небезпеку. Адже деякі несвідомі мешканці вже почали реалізацію мертвої риби",повідомив начальник Снігурівської міської військової адміністрації Іван Кухта.

За даними прес-служби МОЗ, у наступні три-п'ять днів мор риби спостерігатиметься й на Херсонщині та підтоплених районах на Запоріжжі. Наголошують, що збирати таку рибу та вживати категорично заборонено, адже є ризик захворювання на ботулізм. 

"В областях формуються запаси антибіотиків та сорбентів для лікування гострих кишкових інфекцій. У разі якщо ви відчуваєте болі в животі, маєте блювання, діарею, підвищену температуру тіла та інші незвичні симптоми, не вдавайтеся до самолікування — негайно звертайтеся до лікаря", — пишуть у МОЗ.

Нагадаємо, за ніч у Херсоні вода піднялася на п'ять-шість метрів. Багато вулиць в Херсоні вже перекрито, до деяких місць вже неможливо під’їхати. За даними голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, станом на ранок на правому березі області затоплено 1852 будинки. Він також попередив місцевих жителів, що вода ще прибуватиме, а тому загроза підтоплень не минула.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.06.2023 11:27