Фото: "Укргідроенерго"

Підрив Каховської ГЕС: розслідувачі припустили, де окупанти заклали вибухівку

Підрив підводного проходу до машинної зали є найімовірнішою причиною катастрофи на Каховській ГЕС. Інженери з України та США запевняють, що глибоко всередині дамби була "ахіллесова п’ята".

Про це пише The New York Times.

Інженери нагадали, що дамбу збудували за радянських часів, тому Москва мала кожну сторінку інженерних креслень і знала, де розташована найвразливіша частина. На думку двох американських інженерів, враховуючи супутникові та сейсмічні дані про вибухи в цьому районі, найімовірнішою причиною обвалення став заряд вибухівки, розміщений у коридорі для обслуговування або тунелі, який проходить крізь бетонне серце конструкції.

"Якщо ваша мета  знищити саму дамбу, знадобиться потужний вибух. Прохід є ідеальним місцем для розміщення цього вибухового заряду", — впевнений інженер-геотехнік Майкл Вест, директор компанії Wiss, Janney, Elstner.

Підрив Каховської ГЕС: деталі російського теракту

Каховська гідроелектростанція була підірвана російськими окупантами у ніч на 6 червня. За даними "Укргідроенерго", Каховська ГЕС повністю зруйнована й відновленню не підлягає. Водночас у компанії озвучили плани з побудови нової гідроелектростанції. Після деокупації ГЕС планують звести на тому ж місці. За попередніми підрахунками, на відбудову Каховської ГЕС знадобиться щонайменше пʼять років і близько одного мільярда доларів. Окрім станції, треба буде будувати мостовий і залізничний перехід.

За фактом підриву окупантами Каховської гідроелектростанції правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид. Наразі тривають слідчі дії. Також поліція відкрила справу через порушення звичаїв війни. 

За попередніми підрахунками Міндовкілля та Держекоінспекції внаслідок підриву Каховської гідроелектростанції збитки водним ресурсам завдано на два мільярди гривень.

Нагадаємо, характер вибуху на Каховській гідроелектростанції у ніч на 6 червня вказує на те, що вибуховий пристрій спрацював усередині споруди. Слідів потужних поверхневих вибухів на сусідніх об’єктах зруйнованої греблі не зафіксовано.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.06.2023 17:57