Фото: соцмережі

Підрив Каховської ГЕС завдав Україні $14 млрд збитків, — звіт уряду та ООН

Підрив греблі Каховської гідроелектростанції, який окупанти здійснили в червні 2023 року, завдав Україні збитків на майже 14 мільярдів доларів.

Про це свідчить звіт уряду України та Організації Об'єднаних Націй.

Згідно з підрахунками, пряма шкода, заподіяна інфраструктурі та активам, становить 2,79 мільярда доларів, розмір збитків — більше 11 мільярдів доларів. Найбільшою проблемою є тривалий вплив катастрофи на довкілля.

Зазначається, що розмір прямої шкоди, завданої інфраструктурі та активам, був найбільшим в енергетичному (1,26 мільярда доларів) та житловому (більше 1,1 мільярда доларів) секторах.

Варто додати, що загальні потреби відновлення у звіті оцінюються в 5,04 мільярдів доларів, більше 1,82 мільярда буде потрібно в короткостроковій перспективі.

"Водосховище забезпечувало енергію, питну воду, зрошення та річковий транспорт на півдні України. Руйнування призвело до затоплення населених пунктів, розташованих нижче за течією, та позбавлення громад, розташованих вище за течією, води, що вимагало термінової евакуації та надання гуманітарної допомоги. Різкий викид понад 18 кубічних км води протягом чотирьох днів спричинив скидання понад 14,7 кубічних кілометрів води з греблі, від чого постраждали 80 населених пунктів у чотирьох областях — Херсонській, Миколаївській, Дніпропетровській та Запорізькій", — йдеться у звіті.

За підрахунками, близько мільйона людей втратили доступ до питної води, а 140 тисяч було позбавлено електроенергії. Масових збитків довкіллю було завдано у заповідних та лісових районах.

До того ж прорив греблі Каховської ГЕС викликав екологічну катастрофу, внаслідок якої було затоплено 620 кілометрів суші, постраждало 333 тисячі гектарів природоохоронних територій та 11 294 гектарів лісових територій, змінилася морфологія річки, спричинивши хімічне забруднення та руйнування довкілля.

Що відомо про підрив Каховської ГЕС

Каховська гідроелектростанція була підірвана російськими окупантами у ніч на 6 червня 2023 року. Внаслідок прориву греблі десятки населених пунктів у Херсонській області були затоплені. Це призвело до загибелі цивільних, смертей тварин, руйнування майна та забруднення Дніпра, екологічного лиха. В "Укргідроенерго" повідомляли, що Каховська ГЕС повністю зруйнована й відновленню не підлягає. На відбудову Каховської ГЕС знадобиться близько одного мільярда доларів. Окрім станції, потрібно буде будувати мостовий і залізничний перехід.

Водночас Кабінет міністрів ухвалив експериментальний проект з відбудови Каховської ГЕС. В уряді вважають, що відновлення гідроелектростанції збільшить економічний потенціал України як в аграрній, так і в енергетичній сферах. На повну відбудову потрібно щонайменше вісім років. За два роки можна розробити експериментальний проект, ще близько шести потрібно на саме будівництво.

Нагадаємо, російська пропаганда вдалася до нової форми інформаційного терору: тепер ворог поширює чутки, що Україна нібито готує підрив Кременчуцької гідроелектростанції "за каховським сценарієм". Зокрема, російські ЗМІ брешуть, що Київ замінував Кременчуцьку ГЕС "для провокації проти Росії з метою створення суспільної напруженості та звинувачення російської армії в атаці на станцію".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 18.10.2023 15:26