Фото: Pexels

Підвищення податків в Україні: кому підняли військовий збір і що чекає на ФОПів

Верховна Рада 10 жовтня ухвалила законопроект про підвищення податків, яке вже назвали історичним. Головні зміни стосуються підвищення військового збору для тих, хто його вже платив, а також його запровадження для тих, хто працює на спрощеній системі оподаткування.

Інформаційний телеканал "Ми — Україна" розповідає, що саме зміниться для платників податків.

Військовий збір з фізичних осіб

Закон передбачає підвищення військового збору з 1,5% до 5% від доходів фізичної особи. Проте ці зміни не стосуватимуться військових. Від сплати звільняють тих, хто бере участь безпосередньо у бойових діях. Інші військовослужбовці ЗСУ, СБУ, СВР, ГУР МО, Нацгвардії, Прикордонної служби, УДО, Держспецзв’язку платитимуть 1,5%.

Зокрема, він стягуватиметься із зарплат, премій, соцвиплат, компенсацій, лікарняних, пенсій, прибутку від здачі майна в оренду, доходів за авторським правом та від депозитів, дивідендів, спадщини, цінних подарунків вартістю понад 25% від мінімалки. Але є низка винятків: військовий збір не стягуватиметься із декретних виплат, спадщини та подарунків від родичів першого ступеня споріднення, аліментів, житлових субсидій, продажу одного транспортного засобу на рік.

Військовий збір з ФОПів

ФОПи вже є платниками військового збору за ставкою 1,5%. Так як звітний період для них — календарний рік, відповідно податкове зобов'язання за 2024 буде за ставкою 1,5%. А в 2025 році ставка буде 5%.

ФОПи на єдиному податку першої, другої та четвертої груп не були платниками військового збору, проте з 1 жовтня — стають ними. Об'єктлм оподаткування виступає щомісячна сума, яка дорівнює мінімальній зарплаті станом на перше число цього місяця. Зараз це вісім тисяч гривень. Ставка військового збору — 10% від мінімалки (800 гривень).

Платники єдиного податку третьої групи — юридичні особи та ФОПи — також не були платниками військового збору, але відтепер стають ними. Об'єкт оподаткування — дохід, з якого вони до змін сплачували 5% ЄП. Ставка — 1% від доходу. 

Оподаткування банків

Закон також передбачає зміни в оподаткуванні банків та фінансових установ. Банки мають сплатити 50% податку на прибуток у 2024 році, тобто також ретроспективно. А фінустанови (крім страховиків) — 25% від прибутку, починаючи з 1 січня 2025 року (замість нинішніх 18%).

Варто зазначити, що 11 жовтня депутати внесли три блокуючі постанови до законопроекту про підвищення податків. Поки їх не провалять, його не можна відправляти на підпис президенту. Тобто питання із датою набрання законом чинності, отже і з датою підвищення ВЗ, поки відкрите.

Раніше заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук заявив, що підвищення податків не матиме суттєвого впливу на рівень інфляції, оскільки додаткові надходження будуть компенсовані бюджетними видатками.

Нагадаємо, напередодні Головне юридичне управління Верховної Ради проаналізувало законопроект про підвищення податків та зробило висновок, що його окремі положення не відповідають Конституції України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 11.10.2024 15:18