Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

По Землі ще ходили динозаври: вчені встановили, коли на Місяці востаннє були виверження вулканів

Китайські науковці встановили, що вулкани на Місяці були активними на Місяці 120 мільйонів років тому. У цей період на нашій планеті проживали динозаври.

Як повідомляє IFScience, про це свідчить аналіз зразків місячних порід, які вдалося зібрати в ході китайської місії Chang’e-5.

Зокрема, висновки китайських вчених поставили під сумнів попередні дослідження, які свідчили про те, що два останні вулкани на поверхні супутника Землі згасли два мільярди років тому. Так, команда науковців проаналізувала текстуру, хімічний склад та вміст ізотопів сірки у приблизно трьох тисячах скляних частинок породи Місяця. Вони утворюються тоді, коли розплавлені краплі охолоджуються після виверження вулкана або удару метеорита.

У трьох з них дослідники виявили крихітні частинки, що, ймовірно, мають вулканічне походження. Своєю чергою професор Юянг Хе з Академії наук Китаю наголосив, що датування трьох вулканічних скляних кульок за допомогою уранового свинцю показує, що вони утворилися приблизно 123 мільйони років тому.

"Це є наймолодшими доказами місячного вулканізму, підтвердженим радіоізотопним датуванням", — додав науковець.

Водночас виверження вулкана, наслідки якого відобразилися на складі порід, могло бути незначним. Це пояснюється тим, що інакше його можна було б побачити за допомогою методів дистанційного зондування, як і більш давню вулканічну активність на Місяці. Так, аналіз місячних зразків свідчить, що базальтовий вулканізм зберігався на супутнику Землі щонайменше до двох мільярдів років тому.  

"Незрозуміло, як Місяць міг залишатися вулканічно активним на такій пізній стадії", — зауважили автори дослідження.

Нагадаємо, раніше американські вчені запропонували врятувати життя на Землі, зберігши його на Місяці в сучасному "Ноєвому ковчезі". Таке біосховище могло б зберегти кріоконсервовані зразки найбільш вразливих видів на Землі, щоб захистити їхнє біорізноманіття.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 13.10.2024 06:26