Почалося серійне виробництво винищувачів Gripen нового покоління

18 ЛЮТОГО 2019 11:28

Шведська компанія Saab розгорнула серійне виробництво винищувачів Gripen нового покоління - Gripen E.

Про це, як пише Flightglobal, заявив генеральний директор компанії Хакан бюском. За його словами, випуск нових літаків ведеться з початку січня 2019 року. В рамках вже отриманих контрактів компанія повинна зібрати 60 літаків для ВПС Швеції і 36 винищувачів для ВПС Бразилії.

Як очікується, перші Gripen E будуть передані замовникам в кінці поточного року. ВВС Швеції планують прийняти на озброєння новий літак в 2021 році.

Розробка нового бойового літака велася із застосуванням рішень і технологій, використаних при створенні демонстратора Gripen-NG.

Останній створювався з метою показати модернізаційний потенціал сімейства винищувачів JAS-39 Gripen, що з'явився в кінці 1980-х років і прийнятого на озброєння Швеції в 1997 році.

У Gripen-E встановлений вдосконалений американський двигун F414G, радіолокаційна станція з активною фазованою антенною решіткою Raven ES-05 і паливні баки збільшеного обсягу.

Завдяки доопрацюванням паливної системи і силової установки збільшилися максимальна злітна маса літака і його дальність польоту в порівнянні з Gripen попереднього покоління.

Новий Gripen E здатний на крейсерський надзвуковий політ. Це означає, що час польоту літака на надзвуковий швидкості буде обмежено лише запасом палива. При цьому двигун винищувача не використовуватиме режим форсажу для підтримки надзвукової швидкості.

Новий бойовий літак оснащений двома додатковими точками підвіски і може нести велику в порівнянні зі звичайним Gripen бойове навантаження.

Gripen E оснащений електро-дистанційною системою управління, новим обладнанням зв'язку і інфрачервоної пошуково-яка стежить системою.

На Gripen E встановлені і нові системи самозахисту, включаючи системи попередження про радіолокаційне опромінення і попередження про наближення ракети.

Нарешті, в шведській компанії стверджують, що до складу озброєння винищувача можуть бути інтегровані практично будь-які з існуючих сьогодні ракет і бомб.

Технології, 18.02.2019 11:28