Фото з відкритих джерел

Податки для волонтерів: міністр фінансів відреагував на звинувачення

У соціальних мережах днями спалахнув скандал щодо податків із волонтерської діяльності в Україні. Повідомлялося, що навіть офіційно оформлені волонтери зобов'язані сплачувати податки зі зборів, якщо куплені товари не внесені в постанову Кабміну №112 за 2016 рік. У четвер, 1 червня, на ситуацію відреагували в Міністерстві фінансів України.

Із чого все почалося?

Декілька днів тому волонтерка, співзасновниця та віце-президентка громадської організації Razom for Ukraine Люба Шипович, посилаючись на рішення Мінфіну, повідомила, що волонтери тепер мають сплачувати державі 20% з усіх надходжень на картки фізичних осіб для того, щоб наповнювати державний бюджет. 

Вона зазначила, що навіть зареєстровані "в усіх реєстрах" волонтери, які збирають всі чеки за покупки, мають запити й акти від військових, зобов'язані сплачувати податки із волонтерських зборів, якщо за ці кошти вони придбали щось, що не вказано в постанові.

"Ви вже здогадались, що в цій постанові немає ні дронів, ні антидронових рушниць, ні пультів, ні окулярів, ні старлінків і ще десятків технологічних товарів. Бо для чого нашій армії те, що Міноборони не закуповує. Допомагайте в тих межах, що вам законодавці визначили у 2016 році. Бо ще раптом купите щось таке, що допоможе військовим менше гинути", — написала Шипович.

За її словами, на початку травня юристи Rasons Legal написали проект постанови, доповнивши її словами, що збір на будь-який товар, який передається військовим на їх запит і передача підтверджується актом прийому-передачі військовим, не оподатковується.

"Не пройшло й місяця і відповіді прийшли від усіх міністерств. І тут сюрприз — Мінфін вважає, що державний бюджет дуже сильно постраждає, якщо з волонтерів не брати податки. Представники Мінфіну вирішили типу пожартувати "А якщо військові собі пеньюари попросять?". Дуже б хотілось цих урядовців в пеньюарах відправити ближче до передової", — додала Шипович.

Реакція Мінфіну

Міністр фінансів України Сергій Марченко у четвер спростував інформацію про податки на збори всіх волонтерів. Він запевнив, що жодних податків з тих товарів, які передаються ЗСУ, сплачувати не потрібно.

"Це діюча норма Податкового кодексу. Тут не може бути жодних інших тлумачень", — написав він.

Марченко наголосив, що "ті волонтери, хто офіційно веде свою діяльність для допомоги армії, не сплачує жодних податків!". Водночас він не уточнив щодо осіб, які просто роблять збір на армію.

За його словами, на засіданні уряду 2 червня розглянуть питання щодо включення дронів в постанову КМУ №112.

"З боку уряду буде визначений уповноважений представник, який буде забезпечувати як постійну комунікацію, так і вирішення проблем, які постійно виникають у волонтерському середовищі.  І ключове, я поважаю ту роботу, яку роблять волонтери й від себе максимально сприяю тому, аби у них не виникало проблем з допомогою", — додав Марченко.

Нагадаємо, новостворений колегіальний орган Міноборони з питань оборонних закупівель за напрямом тилового забезпечення прийняв перші рішення стосовно проведення торгів щодо харчування бійців ЗСУ. Торги з харчування будуть відбуватися за новими правилами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 01.06.2023 16:30