Фото: sud.ua

Politico: Країни НАТО розроблять нову стратегію щодо Росії

Міністри оборони країн НАТО наступного тижня почнуть переосмислювати багаторічну політику Альянсу у відносинах з Російською Федерацією у відповідь на загрозу Кремля.

Про це повідомляє Politico.

Видання нагадує, що відносини НАТО та Росії досягли дна після повномасштабного вторгнення Москви на Україну у 2022 році. У відповідь НАТО назвало Росію "найзначнішою і найпрямішою загрозою безпеці союзників", тоді як Кремль стверджує, що те, що він називає розширенням НАТО на схід, є екзистенційною небезпекою. Однак, попри зміну тону, НАТО, як і раніше, зберігає "Основний акт" з Росією. Це документ, підписаний 1997 року, через шість років після розпаду Радянського Союзу, в якому проголошується спільна мета "побудувати стабільну, мирну та нерозділену Європу".

Рада Росія — НАТО, орган, створений після Холодної війни для співпраці з питань безпеки та спільних проектів, не проводив засідань з 2022 року. Відносини неухильно погіршуються протягом багатьох років: Росія напала на Грузію у 2008 році, а потім незаконно анексувала Крим у 2014 році та розв'язала війну на Сході України.

Країни НАТО зараз намагаються "намітити різні елементи стратегії [стосовно Росії] та продовжити дебати всередині Альянсу, які виведуть нас на такі теми, як майбутнє Основного акту НАТО-Росія", заявив журналістам у п'ятницю високопосадовець уряду США.

"Тепер настав час розробити нову стратегію з урахуванням конкретних позицій [союзників]", — сказав чиновник.

У той час, як офіційні обговорення на нижчому рівні тривають уже кілька місяців, зустріч міністрів оборони НАТО наступного тижня стане першим із кількох раундів обговорень на рівні міністрів з цієї теми. Під час липневого саміту НАТО у Вашингтоні союзники домовилися розробити нову стратегію Росія — НАТО на наступному саміті Альянсу, який відбудеться в Гаазі в червні 2025 року.

Американський чиновник додав: "Зараз нам необхідно досягти розуміння у всьому Альянсі... що [Основний акт] та Рада Росія — НАТО були створені для іншої епохи, і я думаю, що союзники готові сказати, що це була інша епоха у наших відносинах з Росією, і тому потрібне щось нове".

Чиновник сказав, що поки що немає проекту нової стратегії, оскільки основна увага приділяється збору думок у 32 країнах НАТО. Вони також заявили, що військові наслідки цього політичного навчання, як очікується, будуть обмеженими. Виникають розбіжності щодо того, наскільки далеко НАТО має зайти у створенні нового набору правил, коли справа стосується Росії. Дипломат НАТО сказав, що деякі члени турбуються, що дуже агресивна нова стратегія може надіслати сигнал, який може дестабілізувати Росію.

Потім виникає питання про Угорщину та Словаччину — дві країни НАТО, які відходять від решти Альянсу, продовжуючи підтримувати контакти з Кремлем і бачачи стратегічну цінність у взаємодії з Росією.

Нагадаємо, генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Марк Рютте заявив, що союзники по НАТО "не повинні та не будуть" прислухатися до брязкання ядерною зброєю російського диктатора Володимира Путіна. Він запевнив, що Альянс сильний і може відповісти на будь-які погрози.

Раніше німецький генерал-лейтенант Карстен Броєр наголосив, що Росія може підготуватися до нападу на країни Північноатлантичного альянсу через п'ять-вісім років, коли відновить свої сили після війни в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 11.10.2024 20:53