Фото: Марк Рютте. Джерело – Getty Images / Global Images Ukraine

Politico назвав прізвище наступного генсека НАТО: його схвалили всі члени Альянсу

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте стане наступним генеральним секретарем НАТО. Всі 32 члени Альянсу погодилися, що після його відходу посади глави нідерландського уряду, він змінить чинного очільника військово-політичного блоку Єнса Столтенберга.

Про це повідомляє Politico.

Після схвалення з боку Угорщини та Словаччини 12 червня Румунія підтвердила свою підтримку Рютте в четвер, 20 червня, а президент країни Клаус Йоганніс зняв свою кандидатуру на найвищу посаду НАТО.

Як зазначає видання, Рютте візьме на себе керівництво НАТО у критичний момент. Він розпочне роботу на новій посаді 2 жовтня, трохи більше ніж за місяць до виборів у США, які визначать долю військового альянсу, який став найбільш успішним засобом стримування агресивної Росії у Східній Європі. Колишній президент США Дональд Трамп, нинішній кандидат від республіканської партії, пообіцяв залишитися в НАТО, але погрожував скоротити американську допомогу Україні у разі свого переобрання.

При цьому спостерігачі називають Рютте "Трампом, що шепочеться" завдяки його здатності укладати угоди з політиками різного походження, що навіть заслужило похвалу тодішнього президента США: "Мені подобається цей хлопець!"

Погодження Рютте також означає, що питання про нове призначення буде вирішено до липня, коли лідери НАТО вирушать до Вашингтона, щоб відзначити 75-річчя альянсу.

Politico нагадує, що коли Рютте висунув свою кандидатуру в березні, дві третини всіх союзників НАТО вже стали на його бік. За всі тримісячні передвиборчі перегони Йоганніс зумів набрати лише один голос серед 32 союзників — голос прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який використав свій опір, щоб отримати важелі впливу і домогтися відмови Угорщини від завдань та фінансування НАТО в Україні.

Вибір Рютте також відбувся за тривалим процесом, під час якого термін повноважень Столтенберга продовжувався чотири рази.

Нагадаємо, чинний очільник НАТО Єнс Столтенберг позитивно оцінював ймовірний вибір членів блоку кандидатури глави нідерландського уряду Марка Рютте як свого наступника на цій посаді.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 20.06.2024 17:54