Фото: Марк Рютте. Джерело – Getty Images / Global Images Ukraine

Рютте пророкують крісло генсека НАТО: що відомо про політика та його ставлення до України

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте може стати наступним генеральним секретарем Північноатлантичного альянсу. Зокрема, такий кар'єрний стрибок передбачає для нього чинний глава НАТО Єнс Столтенберг.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби НАТО. Столтенберг позитивно оцінює ймовірний вибір членів блоку кандидатури глави нідерландського уряду Марка Рютте як свого наступника на цій посаді.

"Я вважаю, що Марк Рютте є дуже сильним кандидатом. Він має великий досвід прем’єр-міністра. Він близький друг і колега, і тому я твердо вірю, що дуже скоро Альянс визначиться з моїм наступником, і це буде добре для всіх нас, для НАТО, а також для мене", — сказав Столтенберг.

Обрати нового генсека НАТО можуть вже на липневому саміті, який відбудеться 9−11 липня 2024 року у Вашингтоні. Такий прогноз зробила посол США при НАТО Джуліанн Сміт.

Марк Рютте підтримує Україну у війні з Росією

Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Що відомо про Марка Рютте

Марк Рютте — 57-річний нідерландський політик, лідер Народної партії за свободу і демократію з 2006 до 2023 рік. Глава уряду Нідерландів з 14 жовтня 2010 року.

Після закінчення інституту працював протягом десяти років у харчовій компанії, поки 2002 року не перейшов у сферу національної політики. Був міністром у соціальних справ, згодом — освіти, культури та науки в першому і другому уряді Балкененде, очолював фракцію Народної партії за свободу і демократію в другій палаті Генеральних штатів.

Марк Рютте став першим прем'єр-міністром Нідерландів не від Християнсько-демократичної партії і Партії праці з 1918 року та першим прем'єр-міністр від Народної партії за свободу і демократію.

Рютте та Україна: конкретні кроки підтримки

Глава уряду Нідерландів від початку великої війни з Російською Федерацією виступав на підтримку України. Він, зокрема підтримав створення коаліції винищувачів, що передбачало отримання Повітряними силами України винищувачів F-16. Нідерланди стали другою країною після Данії, яка передасть літаки Києву вже цього літа.

Також Рютте разом з німецькими й данськими колегами працювали над передачею українській армії 100 танків Leopard.

Прем'єр-міністр Нідерландів 1 березня 2024 року здійснив робочий візит до Харкова, де з лідером України Володимиром Зеленським підписав безпекову угоду. Документ передбачає надання Нідерландами військової допомоги на 2 мільярди євро у 2024 році, а також продовження підтримки України протягом наступних 10 років.

Заяви Рютте про Україну

Передача Україні винищувачів F-16. "Постачання F-16 є одним із найважливіших елементів домовленостей про військову підтримку України. Окрім дозволу на експорт, перед постачанням має бути виконано низку інших критеріїв, зокрема вимоги до персоналу та інфраструктури. Це рішення підтверджує незмінну прихильність Нідерландів надавати Україні підтримку, необхідну для відповіді на російську агресію, що триває".

Україна на шляху до Євросоюзу. "Я вражений прогресом України, і Нідерланди готові допомогти Україні, оскільки вона продовжує працювати над реформами, яких вимагає процес вступу".

Реакція на заяви Путіна. "Той факт, що Путін вчора (14 червня, — ред.) вийшов із цією божевільною "мирною пропозицією" свідчить про те, що він панікує".

Варто зазначити, що Марк Рютте має орден Ярослава Мудрого Першого ступеню "за вагомий особистий внесок у зміцнення міждержавного співробітництва, підтримку незалежності та територіальної цілісності України".

Нагадаємо, станом на початок квітня глава уряду Нідерландів Марк Рютте отримав підтримку 28 країн перед голосуванням на посаду генерального секретаря НАТО. Ще позиція декількох країн залишалася незрозумілою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.06.2024 10:59