Марк Рютте. Джерело: politico

Скільки країн підтримують кандидатуру Рютте на пост генсека НАТО: оприлюднено дані

Глава уряду Нідерландів Марк Рютте отримав підтримку 28 країн перед голосуванням на посаду генерального секретаря НАТО. Ще позиція декількох країн залишається незрозумілою.

Про це повідомляє NOS.

Джерело наголошує, що напередодні святкування 75-річчя НАТО 4 квітня стає ясно, що чинний прем'єр-міністр Рютте отримав підтримку з боку ще кількох країн, щоб стати новим генеральним секретарем військового альянсу.

У середу підтвердилося, що 28 із 32 країн-членів НАТО підтримують кандидатуру Рютте. За останні десять днів додалися три країни. Це означає, що потрібно отримати підтримку ще чотирьох, оскільки для призначення потрібна одностайна підтримка всіх 32 держав-членів.

Міністри закордонних справ країн НАТО найближчими днями будуть у Брюсселі, де в кулуарах саміту та урочистостей буде багато дискусій щодо спадкоємності норвежця Єнса Столтенберга, який спочатку покине свою посаду жовтня.

Румунія має свого кандидата. Туреччина та Угорщина також відомі тим, що поки не заявили про підтримку Рютте. Словаччина згадується як четверта країна, яка викликає сумніви.

За даними кореспондента НАТО Кісі Хекстер, Румунія висунула свого президента Клауса Йоханніса. 

"Він каже, що нарешті настав час для східноєвропейської країни надати генерального секретаря НАТО. Такого ніколи не траплялося раніше. Це ускладнює підтримку Рютте країнами Східної Європи. кандидатуру, але переважна більшість цих країн нині приєдналися до неї", — заявила Хекстер.

За словами представниці НАТО, Угорщина привселюдно заявила, що не підтримує Рютте. 

"Президент Орбан обурюється тим, що він висловився про законодавство ЛГБТІ в Угорщині. Словаччині, ймовірно, також доведеться переконати Рютте", — заявляє вона.

Останньою перешкодою, як зауважує Хекстер, буде Туреччина

"Ця країна хоче бути впевненою в тому, що наступний генеральний секретар приділятиме багато уваги боротьбі з тероризмом і бажає взяти на себе більше зобов'язань щодо цього, повідомляють дипломати. Тому Рютте має найближчим часом переконати ще чотири країни, що він та людина і в правильному місці, щоб очолити військовий альянс", — додала кореспондентка НАТО.

Джерела в НАТО повідомили NOS, що Рютте обговорює з цими чотирма країнами свою роль у керівництві НАТО. На думку оточення Альянсу, обструкціоністам Угорщини та Словаччини було б легше припинити свою опозицію Рютте, якби президент Румунії Йоханніс зняв свою кандидатуру. Поки цього не станеться, угорцям та словакам незручно відмовлятися від Йоханніса, єдиного офіційного кандидата від іншої східноєвропейської країни.

Посол США в НАТО Джуліанна Сміт підтвердила, що Сполучені Штати повністю підтримують Рютте. Вона повідомила міжнародну пресу, що сподівається, що рішення буде ухвалено найближчими тижнями, але неясно, коли саме це відбудеться. 

"Краще раніше, ніж пізніше", — сказала Сміт. Вона назвала Рютте та Йоханніса винятковими лідерами.

Раніше передбачалося, що рішення буде прийнято приблизно в цей же час, присвячений ювілею, але, схоже, цього не сталося. Не пізніше саміту у Вашингтоні, який пройде з 9 по 11 липня, має бути зрозумілим, хто стане новим генеральним секретарем. 75-річчя також відзначатиметься з розмахом.

Що відомо про кар'єру Рютте

Марк Рютте — 56-річний нідерландець, який керує п’ятою за величиною економікою ЄС протягом 13 років. Давно ходили чутки, що він зацікавлений у переході до НАТО, оскільки його кар’єра в національній політиці завершиться після загальних виборів у країні 22 листопада. У неділю він розповів про свої амбіції в інтерв’ю радіостанції Den Haag FM, сказавши, що робота генерального секретаря "була б цікавою, оскільки вона давала б можливість робити внесок на міжнародній арені в період драматичних глобальних змін".

Його уряд позицію себе як один із найнадійніших партнерів України. Під керівництвом Рютте Нідерланди взяли ініціативу щодо навчання українських пілотів на F-16 і стали першою країною за межами G7, яка надала Києву гарантії безпеки.

Нагадаємо, на майбутньому саміті НАТО, який відбудеться 9-11 липня у Вашингтоні, може обговорюватись розробка "дорожньої карти" вступу України до Альянсу. Сполучені Штати Америки розраховують на такий хід подій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 03.04.2024 16:42