Фото: Ентоні Блінкен / скріншот

"Дорожня карта" для України: Блінкен розповів, на чому буде сфокусований майбутній саміт НАТО

На майбутньому саміті НАТО, який відбудеться 9-11 липня у Вашингтоні, може обговорюватись розробка "дорожньої карти" вступу України до Альянсу. Сполучені Штати Америки розраховують на такий хід подій.

Таку заяву на прес-конференції з міністром закордонних справ Франції Стефаном Сежурне зробив державний секретар США Ентоні Блінкен.

За словами посадовця, він обговорив із представником Франції саміт НАТО та питання членства України. Цю тему більш детально обговорять на зустрічі міністрів закордонних справ країн Альянсу в Брюсселі.

Блінкен нагадав, що під час торішнього саміту НАТО у Вільнюсі союзники запевнили, що Україна вступить до блоку.

"Проблема в тому, щоб мати гарну і ясну "дорожню карту", щоб прийти до цього. І я вірю, що саміт у НАТО, присвячений 75-річчю Альянсу, дійсно буде сфокусований на тому, як ми можемо розробити цю "дорожню карту", — підкреслив держсекретар США.

Блінкен також уточнив, що така "дорожня карта" стане "необхідним містком", який дозволить Україні стати членом Альянсу.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні заявив, що Україна у майбутньому повинна стати членом Північноатлантичного альянсу. Проте це має відбутися після завершення війни з Росією.

Раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що повідомив Україна стане членом Альянсу, але спочатку повинна провести реформи. Які саме — визначать країни-члени Альянсу. Генсек також зазначив, що наразі рано стверджувати, яке саме рішення ухвалять на Вашингтонському саміті щодо України.

Своєю чергою віце-прем'єр Ольга Стефанішина наголосила, що інтеграцію України до Північноатлантичного альянсу блокують Сполучені Штати Америки та Німеччина. Ці держави не дають розвиватися діалогу щодо членства нашої країни в НАТО.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.04.2024 19:31