Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Понад півмільйона гектар землі купили в Україні за три роки: яка область має найбільший попит

Попри війну, в Україні залишається високим попит на землю, а особливо в центральних та південних областях країни. Водночас найдорожча земля в Івано-Франківській області.

Як повідомляє платформа "Опендатабот", понад 254 тисячі угод з купівлі-продажу української сільгоспземлі було укладено за три роки відкритого ринку землі.

Зазначається, що всього за три роки відкритого ринку українці придбали 567 тисяч гектарів землі із середньою вартістю 41 тисяча гривень. Найбільш популярними стали угіддя на Полтавщині. Загалом було придбано 178 тисяч гектарів. 

Продаж земельних угіддь

Інфографіка: "Опендатабот"

За весь час роботи ринку найбільш запитаними стали угіддя на Полтавщині: там продали 60 360 гектарів. Середня ціна гектара землі в регіоні сягала 42,75 тисячі гривень. Друге місце посідає Дніпропетровська область — 58 869 гектарів, а третя Харківщина — 54 458 гектарів.  Цього року найдорожчою стала земля на Івано-Франківщині. За один гектар землі потрібно заплатити 101 тисячу гривень.

Продаж земельних угіддь 

Інфографіка: "Опендатабот"

"Початок повномасштабної війни вплинув на запити покупців та ціни на угіддя. За першу половину 2024 року українці придбали 17 036,6 гектарів землі на Полтавщині, в середньому, сплативши по 52,59 тисячі гривень за один гектар", — йдеться у повідомленні.

У Дніпропетровській області  від початку цього року було продано 12 952,7 гектара по 34 тисячі гривень, а замість прифронтової Харківщини у трійку лідерів піднялась Кіровоградщина, де було продано 9 375 гектарів по 38 тисяч гривень.

Варто наголосити, що лише чверть земельних угідь змінюють власника через купівлю-продаж. Найчастіше зміна власників стосується землі, яку отримують у спадок — це 65% відчужень.

Продаж земельних угіддь

Інфографіка: "Опендатабот"

Нагадаємо, у квітні платформа "Опендатабот" оприлюднила дані статистики щодо рівня корупції в Україні. Львівська та Київська області є лідерами в Україні за рівнем корупції. Загалом до Реєстру корупціонерів торік потрапили 2400 людей, що майже утричі менше, ніж у 2021-го.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 09.07.2024 09:40