Тарас Кремінь. Фото: osvitoria.media

Порушення мовного закону: скільки скарг отримав омбудсмен з початку року

За три місяці 2024 року уповноваженого із захисту державної мови Тарас Кремінь отримав понад 500 звернень громадян про порушення мовного закону. Найбільше — у сфері обслуговування.

Про це повідомляє прес-служба мовного омбудсмена.

Так, у першому кварталі поточного на адресу уповноваженого із захисту державної мови надійшло 569 звернень громадян про порушення Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Найбільше звернень (майже 50%) стосувалося порушень у сфері обслуговування споживачів. 

"Попри те, що у сфері обслуговування ми досі бачимо найбільшу кількість порушень мовних прав громадян, варто відзначити та позитивну динаміку. Якщо порівняти ці дані з аналогічним періодом минулого року, то в абсолютних цифрах кількість скарг у цій сфері зменшилася більш ніж удвічі. Скажімо, скарг на відсутність української версії сайтів інтернет-магазинів та інтернет-представництв в першому кварталі 2023 року надійшло понад 300, а щодо порушень безпосередньо під час обслуговування — 159", — підкреслив Кремінь.

За його словами, цьому сприяла системна робота Секретаріату уповноваженого. 

"На мою вимогу понад тисяча інтернет-ресурсів усунули порушення статей 27, 30. Такий результат украй важливий для захисту національних інтересів та кожного громадянина", — зазначив мовний омбудсмен.

У 2024 році громадяни надіслали 21 звернення щодо порушень законодавства педагогічними та науково-педагогічними працівниками закладів дошкільної, загальної середньої та вищої освіти, а також 23 звернення щодо освіти дорослих. 18 звернень надійшло щодо порушень в органах влади, 9 — в установах комунальної та державної форм власності.

Вказується, що найбільше повідомлень громадян стосувалися порушення законодавства про державну мову у місті Київ (197), а також Одеській (102), Харківській (73), Дніпропетровській (42), Київській (24), Запорізькій (13), Львівській (дев'ять) та Миколаївській (дев'ять) областях.

Нагадаємо, протягом 2023 року уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь отримав рекордну кількість звернень щодо порушення мовного законодавства. Найбільше повідомлень надійшло з Києва та Харківської області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 04.04.2024 14:54