Фото: ombudsman.gov.ua

Посилення контролю та черги на кордоні: Лубінець вимагає пояснення від ДПСУ

У понеділок, 1 січня, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець надіслав листа до Держприкордонслужби, у якому просить пояснити правові підстави посиленої перевірки документів громадян під час перетину кордону.

У своєму Telegram-каналі омбудсмен розповів, що 31 грудня на різних пунктах пропуску утворилися величезні черги, деякі люди стоять понад добу. Причиною є посилення контролю громадян, які бажають виїхати за кордон.

"Окрім цього, як пишуть медіа, прикордонники посилено перевіряють документи в осіб з інвалідністю та тих, хто їх супроводжує, багатодітних батьків, людей, які їдуть за системою "Шлях". А також вимагають військово-облікові документи із записом про відстрочку від мобілізації", — йдеться у дописі.

Лубінець наголосив, що ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачає законодавство. Також державні органи та їхні посадові особи зобов'язані діяти в межах своїх повноважень і відповідно до Конституції й законів України.

"Нагадаю й те, що Конституція України закріплює: кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом. Сподіваюся, що цю ситуацію вдасться вирішити, а права людини та громадянина не будуть порушені", — додав він.

Раніше в Держприкордонслужбі підтвердили, що через неодноразові підробки документів можуть вимагати в чоловіків, яким дозволено перетинати кордон, зокрема, в багатодітних батьків, витяг із протоколу ТЦК або запис про відстрочку у військово облікових документах.

Нагадаємо, речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко наводив статистику, що 2023 року через спробу незаконно перетнути кордон поза пунктами пропуску затримали близько восьми тисяч чоловіків. Ще три тисячі осіб призовного віку надали підроблені документи у пунктах пропуску.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.01.2024 22:22