Фото: соцмережі

Повістки на вулиці: у військкоматах пояснили, чому їхня кількість збільшується

В Україні продовжується загальна мобілізація громадян через повномасштабне вторгнення військ Російської Федерації. В останні місяці все більше повісток у військкомати чоловікам вручають просто на вулиці.

У обласних Центрах комплектації розповіли причини такого кроку.

В більшості випадків повістки на вулиці вручають для уточнення даних та проходження медкомісії, заявив речник обласного Центру комплектації та соціальної підтримки Полтавщини Роман Істомін в ефірі "Українського радіо". 

"Які вручають найчастіше — це з метою перевірки військово-облікових даних. Є так звані "бойові", чи правильно їх називати "мобілізаційне розпорядження". Це те, що стосується мобілізації, і цим не лише ТЦК займається, оскільки це загальнодержавний захід", — наголосив він.

Закон не вказує, де саме представники ТЦК можуть вручати повістки. 

"Можуть бути й об'єктивні підстави, це ВПО, які не мали можливості там знятися з військового обліку і тут встати. Але багато громадян, які переїхали умовно до Києва, там вони живуть, працюють і за місцем проживання ми не знаходимо цієї людини. Тому як метод оповіщення військовозобов'язаних почалися вручення повісток у людних місцях. Це в рамках закону", — пояснив Істомін.

Зараз добровільно до військкомату приходить близько 20% від планового завдання, яке потрібно виконати, каже керівник Львівського обласного ТЦК та СП Олександр Тищенко. 

"Буває, що вручають людині повістку на вулиці, вона приходить до ТЦК, а виявляється у неї троє дітей чи інвалідність. Запитуєш, чому не прийшли та не оновили дані, а у відповідь: "Я боюся". Інвалідність, як і сімейні обставини, — це повне право на відстрочку", — розповів Тищенко.

Нагадаємо, воєнний стан та мобілізацію в Україні продовжили ще на 90 діб — до середини листопада. У четвер 27 липня Верховна Рада ухвалила відповідні закони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 28.07.2023 09:49