Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Працювати стоячи чи сидячи: як тривале перебування на ногах впливає на наше здоров'я

Британські науковці встановили, що від тривалого стояння на ногах немає жодної користі. Зокрема, це може підвищувати ризик виникнення варикозу та утворення тромбів у ногах.

Як повідомляє The Guardian, у світі набирають популярності столи для роботи стоячи, які начебто мають допомогти людям, які мають сидячу роботу. 

У ході дослідження вчені проаналізували дані понад 80 тисяч дорослих британців, які не мали серцевих захворювань. Люди носили пристрої на зап'ястях для відстеження руху. З'ясувалося, що тривале перебування на ногах, а саме понад дві години на день, може збільшити ризик розвитку варикозного розширення вен і тромбозу глибоких вен.

Науковці додали, що кожні додаткові півгодини, які людина проводить на ногах, збільшують ризик розвитку хвороб системи кровообігу на 11%. Дослідники також не виявили ніяких фактів, які б доводили, що стояння на ногах, яке замінює сидячий образ життя, знижує ризик серцевих захворювань, таких як інсульт, серцева недостатність та ішемічна хвороба серця.

Втім, вчені радять людям, які мають сидячу роботу, запланувати фізичну активність на вільну частину дня. Співавтор дослідження Еммануель Стаматакіс зазначає, що люди мають робити розминку, гуляти, ходити на зустрічі пішки, користуватися сходами, робити регулярні перерви під час поїздок на великі відстані або використовувати обідню перерву, щоб вийти з-за столу і трохи порухатися.

Нагадаємо, раніше французькі науковці встановили, що сучасні люди часто можуть скаржитись на відчуття втоми навіть попри відсутність фізичної активності. Її може викликати речовина, яка накопичується в мозку людини після певних розумових навантажень.

Важливо! Відповідний матеріал має винятково загальноінформаційний характер, а тому не може бути основою для встановлення діагнозу чи медичних висновків. Інформація у публікаціях на сайті заснована на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Для встановлення діагнозу або отримання медичної консультації, обов’язково зверніться до лікаря.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 21.10.2024 02:25