Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вчені назвали щоденну звичку, яка викликає втому

Французькі науковці встановили, що сучасні люди часто можуть скаржитись на відчуття втоми, навіть попри відсутність фізичної активності. Цю втому може викликати речовина, яка накопичується в мозку людини, після певних розумових навантажень. 

Як повідомляє MailOnline, від того моменту, як людина прокидається, її життя переповнене питаннями, які потребують рішень. Починаючи від думки про що поснідати, до перевірки чи не забула вона зарядити телефон.

Хоч ці прості рішення не здаються важкими завданнями, дослідження показують, що вони можуть перевантажувати людський мозок і призводити до відчуття постійної втоми. 

"До кінця дня, наповненого, здавалося б, незначними когнітивними завданнями, нам може бути ще важче приймати раціональні рішення, і вчені кажуть, що виною цьому може бути накопичення певної хімічної речовини в мозку", — зауважує видання.

Так, коли людина приймає рішення, її мозок посилає електричний сигнал вздовж дротяних структур, які називаються нейронами. Втім, для того, щоб надсилати ці повідомлення, йому потрібна хімічна речовина, яка називається глутамат, яка є нейромедіатором. Дослідники встановили, що після прийняття рішення ця хімічна речовина залишається в мозку, накопичуючись і фактично засмічуючи мозок. Водночас ефект стає все гіршим після прийняття нових і нових рішень.

Вчені Паризького інституту мозку у Франції зробили це відкриття після того, як вони виміряли рівень цих хімічних речовин у мозку та їхній вплив на виконання складних завдань. Під час досліджень вони зосередилися на частині мозку, яка має назву "латеральна префронтальна кора". Вона відповідає за вирішення складних завдань та прийняття людиною рішень. 

"У дослідженні взяло участь 40 людей, які виконували завдання на пам’ять протягом шести годин, лежачи на МРТ-сканері. Одне із завдань включало спостереження за послідовністю чисел, що з’являються на екрані, і визначення того, чи поточне число збігається з попереднім. Легше завдання отримали 14 осіб, а важче — 26", — зазначає видання.

Науковці вимірювали вміст глутамату в мозку разом із вісьмома різними хімічними речовинами  під час когнітивних вправ. Після проходження тестування обидві групи учасників дослідження мали однаковий рівень глутамату в латеральній префронтальній корі порівняно з початком експерименту.

"Люди, які виконували складніші завдання, демонстрували інші ознаки втоми, такі як розширення зіниць в очах, чого не було у групі, яка виконувала легше завдання", — додали вчені.

За даними науковців, сон може допомогти відновити баланс глутамату в мозку, але вчені наголосили, що для підтвердження цього припущення необхідні додаткові дослідження.

Нагадаємо, раніше британські науковці порушили питання перевтоми серед працівників. Зокрема, кожен восьмий громадянин Великої Британії перебуває у стані постійного виснаження.

Важливо! Відповідний матеріал має винятково загальноінформаційний характер, а тому не може бути основою для встановлення діагнозу чи медичних висновків. Інформація у публікаціях на сайті заснована на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Для встановлення діагнозу або отримання медичної консультації, обов’язково зверніться до лікаря.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 15.10.2024 14:36