Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вчені з'ясували, що посилює відчуття нудьги під час перегляду відео

Канадські науковці з'ясували, що швидке перемикання коротких відеороликів може посилити нудьгу. Краще зосередити увагу на одному відео, ніж швидко перемикатись на інші.

Про це повідомляє науковий журнал Journal of Experimental Psychology, пише The Guardian. Зазначається, що в ході дослідження науковці провели сім експериментів, у яких взяли участь понад 1200 людей.

"Ми відчуваємо нудьгу, коли є розрив між тим, наскільки ми зацікавлені, і тим, наскільки зацікавленими ми хочемо бути, коли люди постійно перемикаються між відео, вони стають менш зацікавленими у відео та шукають щось цікавіше. Це може призвести до посилення почуття нудьги", — наголосила доктор Кеті Там з Університету Торонто.

Згідно з попередніми дослідженнями, хоч полегшення нудьги і є рушійною силою для людей, які використовують соціальні мережі або смартфони, використання таких технологій, ймовірно, погіршує їх самопочуття. Так, перше дослідження, у якому взяли участь 140 учасників, виявило, що люди частіше перемикалися між відео, коли вони вважали вміст нудним.

Водночас друге дослідження було проведено у форматі онлайн-опитування за участю 231 учасника. Воно показало, що люди вважали, що, якщо у них є можливість пропустити відео або перейти до іншого, це зробить перегляд цікавішим. Проте подальші експерименти науковців показують, що це не так. Так, дані групи, яка складалася зі 166 студентів, свідчать про те, що учасники відчували менше цікавості, коли їм дозволяли проскакувати відео, ніж коли їм забороняли це робити. 

Зокрема, вчені виявили подібні результати, коли за участі 174 студентів провели експеримент, у якому було дозволено вибирати власні відео з YouTube. Так, коли вчені ознайомилися з результатами експерименту за участі 175 учасників ширшого вікового діапазону, вони не виявили різниці в тому, наскільки нудно було його учасникам, коли їм дали п’ятихвилинні відео, між якими вони могли перемикатися, або одне 10-хвилинне відео для перегляду. Втім, на відміну від попередніх експериментів, порядок, у якому учасники виконували завдання із перегляду відео, впливав на те, наскільки їм було цікаво.

Дослідники зазначили, що одним з пояснень цих відмінностей може бути демографічний показник, наголосивши, що в інших експериментах брали участь люди з ширшим віковим діапазоном і старшим середнім віком, ніж у попередніх експериментах, де здебільшого брали участь студенти.

"Ми припустили, що люди різного віку можуть мати різні звички, коли мова йде про перегляд відео та перемикання. Те, як люди дивляться відео та як це впливає на нудьгу, може відрізнятися залежно від віку та звичок у цифрових медіа, але для вивчення цього потрібні додаткові дослідження", — наголосили автори дослідження.

За словами науковців, можливо, людям варто не поспішати, перш ніж натискати кнопки перемотування вперед або пропуску відео. Краще знайти спосіб залишатися зосередженим під час перегляду відео. Кеті Там наголошує, що дослідження показує, що хоча люди швидко перемотують вперед або пропускають відео, адже їм не цікаво, така поведінка насправді може знизити інтерес до цього зайняття. 

"Подібно до того, як ми платимо за цікавий досвід у кінотеатрі, задоволення часто приходить від занурення у відео, а не від перегляду його", — додала вчена.

Нагадаємо, раніше американські науковці зі Стенфордського університету з'ясували, що старіння людини — це не поступовий процес, а два "стрибки", які відбуваються у 44 та 60 років. Автори дослідження кажуть, що їхні висновки показують, що після 40 років люди отримають особливу користь від догляду за своїм здоров’ям.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 10.10.2024 04:24