Президент Болгарії закликав подвоїти зусилля по врегулюванню конфлікту на сході України

29 ВЕРЕСНЯ 2018 08:52

У штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку триває загальнополітична дискусія на 73-й сесії Генеральної Асамблеї. Сьогодні до її учасників звернувся президент Болгарії Бойко Борисов, який закликав подвоїти зусилля по врегулюванню ситуації на сході України з повагою до суверенітету і збереження територіальної цілісності країни. Президент Болгарії висловився за нормалізацію відносин між Приштиною і Белградом, але закликав не перекроювати кордони.

«В першу чергу, я хотів би привернути вашу увагу до конфлікту на сході України. За чотири з половиною роки, за даними ООН, в зоні конфлікту загинуло більше десяти тисяч чоловік, а число поранених досягло 24-х тисяч. Особливу занепокоєність викликає погіршення гуманітарної та екологічної ситуації в Донбасі», - заявив президент Болгарії.

Він висловив стурбованість тим, що останнім часом в реалізації Мінського угоди не відбулося реального прогресу, а також поскаржився, що до сих пір не вдалося подолати розбіжності з питання установи миротворчої операції ООН на сході України.

«Ми, лідери держав-членів цієї міжнародної організації, несемо спільну відповідальність за забезпечення миру, безпеки і стабільності на планеті. У зв'язку з цим я закликаю вас подвоїти наші зусилля щодо досягнення миру і стабільності на Україні, не зазіхаючи на суверенітет і територіальну цілісність України , - закликав Бойко Борисов.

Він сказав, що Болгарія також сподівається на просування діалогу між Белградом і Приштиною.

«Два наших сусіда зіткнулися з дуже непростою дилемою. Ми вітаємо їх зусилля по нормалізації двосторонніх відносин за посередництва Європейського союзу. Але ми виступаємо проти потенційного перекроювання кордонів», - підкреслив глава болгарської держави.

Політика, 29.09.2018 08:52