Колаж TrueUA

Президентська кампанія в США після "Супервівторка". Гейлі пішла, але залишилася

До виборів президента у США залишається ще вісім місяців, та головна подія сталася на початку березня. Йдеться про званий "Супервівторок" — день, коли праймеріз (внутрішньопартійні голосування) Демократичної та Республіканської партії відбуваються одразу у багатьох штатах. Цього разу "Супервівторок" приніс остаточну визначеність у питанні кандидата від республіканців.

Трамп очікувано переміг...

Ключовим питанням "супервівторкових" праймеріз стали результати голосування серед прихильників Республіканської партії. У екс-президента США Дональда Трампа залишалася остання кандидатка — колишня представниця Сполучених Штатів у ООН Нікі Гейлі.

Вона ще зберігала шанси на продовження боротьби, але перед "Супервівторком" її шанси розцінювалися відверто невисоко. Так, за тиждень до головного голосування Гейлі програла у Південній Кароліні — штаті, де була губернаторкою. Поразка стала показовою.

Власне, "Супервівторок" це лише підтвердив. У всіх штатах, які брали участь у масовому голосуванні, переміг Трамп. У всіх, крім маленького Вермонта. Поразка Гейлі була очевидною, тож далі боротися не було жодного сенсу — і Нікі заявила про завершення своєї боротьби за місце у бюлетенях на листопадових виборах.

...Гейлі не зовсім очікувано пішла

Вихід Гейлі із виборчих перегонів не стало сенсацією. Та цікаво те, що у Вашингтоні — федеральній столиці та окрузі Колумбія — Нікі Гейлі не просто перемогла, а зібрала майже 63% голосів. Дональда Трампа в столичному регіоні підтримали тільки 33% прихильників Республіканської партії.

Та найголовнішим у цій історії з Нікі Гейлі стало те, як вона вийшла з виборчих перегонів 2024. Багато хто очікував, що вона як представниця Республіканської партії закличе своїх прихильників підтримати єдиного кандидата від Великої старої партії, Дональда Трампа. Та Гейлі зробила зовсім іншу заяву — вона закликала самого Трампа поборотися за голоси цих людей.

Сигнал виборцям

Такий хід Гейлі означає те, що вона надіслала своїм виборцям чіткий сигнал. Він полягає у тому, що підтримувати кандидата від республіканців можна буде, та лише тоді, коли він дослухається до їхньої позиції. Позиції, яка, зокрема, полягає й у безсумнівній підтримці України. Звісна річ, ця тема навряд чи відверто фігуруватиме у питанні підтримки поміркованими республіканцями Дональда Трампа, але її також матимуть на увазі усі учасники перегонів. Можливо, крім самого Трампа, який останнім часом активно виходить із заявами, що припинить війну Росії проти України за одну добу після своєї перемоги.

Та все ж український фактор не можна скидати з рахунків, розглядаючи шанси Дональда Трампа на перемогу в листопаді. Бо щонайменше головний його суперник, чинний президент Джо Байден, цю тему так чи інакше педалюватиме — і намагатиметься використовувати її для атак на свого попередника.

У демократів все стабільно, але є нюанс

Сам Джозеф Байден-молодший свої праймеріз, голосування прихильників Демократичної партії, звісно ж, виграв без жодних проблем. Якщо не брати до уваги, що в Американському Самоа несподівано переміг підприємець із Меріленда Джейсон Палмер (за нього із 91 голосу проголосував 51 учасник праймеріз на цій острівній території США).

Та значно цікавішою є заява Байдена після "Супервівторка", яка стосується Ніккі Гейлі, точніше, її виборців. Він закликав прихильників екс-кандидатки від Республіканської партії підтримати його, а не Трампа.

Цей хід є абсолютно логічним і цілком прогнозованим. Електорат Гейлі, який здатен критично мислити, розуміє, що нинішній Дональд Трамп є зовсім непрогнозованим персонажем — на відміну від 2016 року, коли за ним стояли такі політичні важковаговики як Майк Помпео і Майк Пенс. А Байден, нехай є і представником демократів — все ж веде чітку політичну лінію, від нього зрозуміло чого можна очікувати.

Словом, боротьба за поміркованих американців, яка може виявитися ключовою на виборах-2024, тільки розпочинається. Втім, у Байдена є ще кілька запасних варіантів. Скажімо, липневий вашингтонський саміт НАТО, який так чи інакше вплине на ситуацію в самих Сполучених Штатах, хоч американські виборці традиційно голосують, більше спираючись на внутрішні проблеми.

Завдання команди чинного глави Білого дому — зробити так, щоби зовнішні проблеми США (Україна перш за все) стали проблемами внутрішніми. Він, власне, уже і почав це робити, зокрема про це свідчить його заява про те, що відсутність допомоги Україні, яка воює з Росією сьогодні, означатиме, що завтра з дикою російською ордою воюватимуть уже американські війська. А це уже стосуватиметься не якихось там геополітичних інтересів, які електорату Дональда Трампа, сумнозвісним "реднекам" не дуже цікаві, а безпосередньо американського суспільства.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Статті, 08.03.2024 14:00