Фото: Офіс президента

Про що йдеться в угоді про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Німеччиною: основні положення

Президент України Володимир Зеленський і канцлер Німеччини Олаф Шольц підписали договір про співпрацю у сфері безпеки. В угоді, зокрема, йдеться про подальшу підтримку України в оборонній, політичній і фінансовій сферах.

Текст документа з'явився на сайті президента.

У документі зазначається, що Україна та Федеративна Республіка Німеччина рішуче засуджують невиправдану, неспровоковану, незаконну та жорстоку агресивну війну Росії проти України, якою РФ "серйозно порушує міжнародне право, включаючи Статут ООН".

"Німеччина непохитна у своїй підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах кордонів, міжнародно визнаних із 1991 року, включаючи територіальне море та вільну економічну (морську) зону", — йдеться в безпековій угоді.

Там також прописано, що учасники визнають стійку, рішучу підтримку, надану Німеччиною, а також європейськими партнерами, країнами "Групи семи" та міжнародними партнерами для зміцнення, оснащення і підготовки Сил безпеки та оборони України, а також усебічну невійськову допомогу, надану народу України для пом'якшення гуманітарних, соціальних, економічних та фіскальних наслідків агресивної війни Росії проти України.

"Разом вони продовжуватимуть боротися за справедливий і тривалий мир в Україні, а також за мир, безпеку і стабільність на Європейському континенті", — йдеться у тексті угоди.

Учасники нагадують, що Україна продовжить реалізацію амбітної програми реформ і що Німеччина віддана підтримці зусиль України на шляху реформ. Це є ключовим у контексті її європейських прагнень та прагнень до НАТО.

Сторони угоди підкреслюють свою налаштованість до подальшого зміцнення їхніх двосторонніх відносин в усіх сферах, включаючи економічне співробітництво, зміцнення стійкості, підтримку відновлення, відбудови та сталого розвитку, а також культурний обмін і співробітництво, включаючи сприяння взаєморозумінню та співпраці між народами України та Німеччини.

Учасники висловлюють глибоке занепокоєння у зв'язку з мінним забрудненням території України, що охоплює до 170 тисяч квадратних кілометрів.

Виходячи з цього, учасники спільно вирішили зміцнювати співробітництво у сфері безпеки за допомогою двосторонніх безпекових домовленостей та довгострокових заходів підтримки, як зазначено в цій угоді, а саме:

  • Сфера застосування.
  • Безпекова та військова допомога.
  • Економічна стабільність, стійкість і відновлення, сталий розвиток.
  • Технічна та фінансова підтримка, реформи.
  • Політична співпраця.
  • Майбутня агресія.

Раніше прес-секретар українського президента Сергій Никифоров розповідав, що відбулася церемонія підписання документа за участю президента України Володимира Зеленського та федерального канцлера Німеччини Олафа Шольца. Йдеться про "Угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Федеративною Республікою Німеччина".

Очікується, що Зеленський також підпише безпекову угоду з французьким колегою Емманюелем Макроном. Договір планують підписати в Єлисейському палаці.

В Офісі президента України також повідомили, що під час зустрічі Володимира Зеленського з німецьким канцлером Олафом Шольцом вони обговорили подальшу підтримку України в оборонній, політичній і фінансовій сферах, а також підтримку України на шляху до набуття членства у Європейському Союзі та НАТО.

Нагадаємо, що сьогодні ж президент Володимир Зеленський виступив на відкритті міжнародної виставки "Перехрестя: 1000 років спільної історії Швеції та України". Він заявив, що варто зміцнити українсько-шведські союзи й альянси, щоби вони реально захищали життя.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.02.2024 15:47